LIŽNJAN

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVI DJEČJI VRTIĆ Konačno se nazire ostvarenje dugo očekivanog projekta

| Autor: Patricija SOFTIĆ

U objektu će biti smještene tri jedinice, jedna jasličke dobi, jedna prijelazne dobi i jedna vrtićka jedinica, sa sveukupno oko 60 djece. Objekt će imati prizemlje i kat * U temelje položena "vremenska kapsula" u kojoj se nalaze zajedničke fotografije ovogodišnje vrtićke generacije

 

Na gradilištu novog dječjeg vrtića prekjučer u Ližnjanu položen je kamen temeljac kako bi se ipak svečano obilježili radovi, na dugo iščekivanoj zgradi, započeti u travnju. Ravnateljica Dječjeg vrtića "Bubamara" Vanja Glavaš i načelnik Marko Ravnić položili su u temelje "vremensku kapsulu" u kojoj se nalaze zajedničke fotografije vrtićke generacije 2019/2020., a sve je popraćeno recitacijom mališana i zvukovima svirca na roženicama i mihu sekcije KUD-a Kuje.

Novi vrtić imat će oko 715 metara kvadratnih upotrebljivog prostora, a u objektu će biti smještene tri jedinice, jedna jasličke dobi, jedna prijelazne dobi i jedna vrtićka jedinica, sa sveukupno oko 60 djece. Objekt će imati prizemlje i kat, s time da će se sve dječje prostorije nalaziti u prizemlju, dok će se na katu biti uprava. 

Investicija od 11 milijuna kuna 

U prizemlju će biti i pripadajuće garderobe, sanitarije, spremište, terase, višenamjenska dvorana, kuhinja s potrebnim pomoćnim prostorima te kotlovnica, a na katu četiri kancelarije s pripadajućim sanitarijama. Ukupan iznos investicije iznosi oko 11 milijuna kuna od čega će se 80 posto financirati iz EU fondova.

- Ovo je zasigurno povijesni projekt za Općinu Ližnjan. Što mogu drugo reći nego da su naša sreća i zadovoljstvo da je njegova realizacija konačno započela neizmjerni! Odobrenjem sufinanciranja projekta ostvareni su dugogodišnji snovi mještana naše općine. S obzirom na stalno povećanje broja djece na području općine, ovakvo nešto najveći je poklon koji smo mogli zaželjeti. Smatram kako će se izgradnjom ovog vrtića i konačnim otvaranjem jasličke skupine uvjeti života u našim mjestima dodatno poboljšati, a naši najmlađi dobiti vrtić i jaslice kakve zaslužuju, rekao je načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić. 

Teška srca odustali od Jadreški 

Ravnateljica ližnjanskog vrtića Vanja Glavaš naglasila je da ovo nije samo jedno gradilište u nizu, već njihov prvi i dugo očekivani samostalni objekt kojemu se neopisivo raduju. Svi s nestrpljenjem očekuju njegovo otvaranje, jer je zaista nastao iz silne potrebe i želje za adekvatnim odgojno-obrazovnom smještajem najmlađih generacija s područja općine.

Pozitivne vijesti stigle su u Ližnjan još u prosincu 2018. godine kad je Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo ovaj projekt na otvorenom natječaju. Nakon velikog truda uloženog u prilagodbu i razradu projekta, Općina je tada kandidirala za sredstva iz EU fondova dva projekta, ovaj novog vrtića u Ližnjanu, i rekonstrukciju stare škole u Jadreškima u koju su također trebali useliti mališani jasličke i vrtićke dobi. Tada su oba projekta prošla na natječaju, međutim, naknadnom kontrolom Agencije za plaćanja u poljoprivredi utvrđeno je da su oba projekta s istog područja, što je bilo neprihvatljivo za ovaj natječaj. Teška srca općina je tada odustala od projekta u Jadreškima. 

Slijedi obnova ližnjanske škole 

Osim toga, u trenutku prijave projekta, prema tadašnjim cijenama izgradnja novog vrtića trebala je koštati 8,5 milijuna kuna, no u samo godinu dana cijene u graditeljstvu su porasle. Tako je na javnom natječaju za izvođača radova najpovoljniju ponudu dala pulska tvrtka Idea Projekt, a općina je dodatno povećala iznos kreditnog zaduženja zato što je u konačni iznos od 10,6 milijuna kuna ukalkulirala i gradnju i nabavku opreme i nadzor nad radovima.

Vrtić se počeo graditi prema planu, i to na nekretnini gdje je sada dječje igralište. Naravno, tada donirana dječja igrala bit će izmještena u drugi dječji parkić koji će biti na nekoj drugoj površini. Inače, na novi vrtić u Ližnjanu čeka se više od deset godina, jer sada djeca i njihove odgajateljice dijele prostorije s osnovnom školom, i nemaju dovoljno mjesta za svu djecu s područja općine. Kad se otvori novi vrtić, proračunskim sredstvima trebala bi se djelomično obnoviti i ližnjanska škola i urediti njene učionice, budući da se i ona nalazi u dosta staroj zgradi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter