NA TEMELJIMA TRADICIJE

OPRTALJSKI FESTIVAL VATRE: Podsjećanje na vatre ivanjske



Običaj paljenja krijesa uoči sv. Ivana ukorijenjen je u našoj narodnoj tradiciji, pa i na oprtaljskom području, kada su se vatre ivanjske palile u sastavu svetkovine

U želji da se obnovi nekadašnja tradicija paljenja krjesova po brdima i obroncima, u čast blagdana svetog Ivana Krstitelja, Udruga Nadomak Sunca organizirala je u Oprtlju prvi Festival vatre, novu manifestaciju koju su zdušno podržali suorganizatori Općina i lokalna Turistička zajednica.

Dobra žetva

Običaj paljenja krijesa uoči sv. Ivana ukorijenjen je u našoj narodnoj tradiciji, pa i na oprtaljskom području, kada su se vatre ivanjske palile u sastavu svetkovine, uz priželjkivanja dobre žetve i tjeranje zlih sila.

Oko vatre bi se okupili mještani, a djeca bi preskakala oganj i radovala se zajedno s odraslima. Takvih se scena prisjeća i načelnik Općine Oprtalj Aleksander Krt koji je prihvatio ideju o pokretanju ovakve manifestacije koja bi trebala postati tradicionalnom, kao još jedna turistička ponuda oprtaljskog kraja.

- Ja sam iz Svetog Ivana i pamtim da smo u selu na blagdan čistili selo, svatko svoje dvorište, a sve debelo granje nosili smo na jedno mjesto gdje se palio veliki krijes. Naročito su se u vatru stavljale stare vinove loze s ciljem da grožđe rodi dobro i cijela ljetina bude dobra. Djeca su palila svoju vatricu i radosno je preskakala. To se s vremenom izgubilo, tako da je vrlo pozitivno da se to ovom manifestacijom obnavlja, da pokažemo neke običaje ovoga kraja, kaže Krt.

Toplina i prijateljstvo

Ideju za pokretanje Festivala vatre dala je voditeljica oprtaljske Udruge Nadomak Sunca Minke van Ingen, koja se prije 17 godina iz Nizozemske doselila u Istru, u Oprtalj.

- Vidjela sam da se običaj paljenja ivanjskih krjesova pomalo gasi, a kako vatra kao element daje toplinu i može privući ljude, počeli smo razgovarati na tu temu. Ideju smo pomalo proširivali, dograđivali, razmišljali smo što je sve vezano uz vatru, što se može pripremiti i počeli smo organizirati ovu manifestaciju. Uključilo se mnogo naših prijatelja, sugrađana, djece, svi su radili volonterski. Nadam se da su gosti zadovoljni, dodaje Minke van Ingen.     

Ideju su prihvatili u Općini i Turističkoj zajednici, te se uključili u organizaciju ove zanimljive manifestacije koja je obilovala raznim sadržajima.

- Objeručke smo prihvatili ideju, jer je to još jedan događaj koji se temelji na tradiciji. Ljudi vole kada se nešto događa što podsjeća na nekadašnja vremena. Sigurno je da su se vatre uglavnom palile po selima izvan Oprtlja, ali smo željeli da se ta manifestacija održi upravo u središtu Oprtlja kako bismo tradiciju obilježili za cijelo područje. Ugodno smo iznenađeni dobrom posjetom, ističe Martina Bernatović iz TZ Oprtlja.

Oprtaljski trg kod lođe već u predvečerje bio je lijepo popunjen posjetiteljima. Djeca su na otvorenoj vatri pekla kruščiće na štapu, nudila se juha od kopriva, fritule s đumbirom, ljuti "vatreni" proizvodi, u lođi su se na nekoliko štandova nudili razni domaći proizvodi… Oživljen je i zaboravljeni ples "na tavolac", na daščanom podu kao nekada, gdje su mnogi pokušavali naučiti stare istarske plesove uz stručno vodstvo Koviljke Marečić i Branimira Šajine, a svirao je Dario Marušić s prijateljima iz grupe Veja koja je na kraju programa imala završni koncert.

Kad se spustio mrak svi su krenuli na trg kod crkve, stazama osvijetljenim lampionima, stotinama staklenki u kojima su gorjele svijeće, rad učenika oprtaljske škole u produženom boravku. Na velikom trgu zapaljen je veliki krijes kao podsjetnik na nekadašnju tradiciju. Nekoliko manjih krjesova preskakali su najmlađi, a kad se vatra stišala brojnim posjetiteljima predstavila se žonglerska skupina Red Rays iz Rijeke s mnogim gorućim rekvizitima.

Posjetitelji su ih pljeskom nagrađivali za koreografiju i priču, a svakako i za hrabrost. Posjetitelji su se zatim spustili ponovo na trg kod lođe i nastavili s druženjem, uz zvuke etno skupine Veja iz Pazina. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter