FESTIVAL VATRE

Manifestacija koja oživljava staru tradiciju: Vatreno uz svetkovinu sv. Ivana Krstitelja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Općina Oprtalj)

(Foto: Općina Oprtalj)


Uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, u Oprtlju je održano peto izdanje Festivala vatre, živopisne manifestacije koja oživljava stare običaje paljenja krijesa. Oprtalj je baš kao što je najavljeno, Festival vatre, Il festival del fuoco, dočekao kao najtoplije mjesto u Istri.

Žetveni običaji

Festival vatre i ove je godine potaknuo mještane Oprtlja i njihove goste da se uz glazbu, performanse i domaće specijalitete približe drevnom obilježavanju ljetnog solsticija. Zapaljen je središnji krijes, a moglo se uživati i u predstavi s vatrom i tako približiti toplini i svjetlosti vatri ivanjskih, otputovati u prošlost i saznati kako se nekad slavilo buđenje prirode.

Suvremena manifestacija pokrenuta je na temeljima stare tradicije. Tradicija paljenja krijesa vezana uz žetvene običaje i početak ljeta, prisutna je u svim hrvatskim krajevima. Podudara se s ljetnim solsticijem koji je važan događaj jer označava početak ljeta, dulje dane i novi život.

(Foto: Općina Oprtalj) (Foto: Općina Oprtalj)

U sklopu lipanjskog festivala održana je dječja kreativna radionica u prostorijama DVD-a Oprtalj, potom i dječja radionica na temu vatre na Trgu Belvedere. Radionica "Postani vatrogasac" DVD-a Oprtalj održana je na betonskom igralištu kod osnovne škole. Krijes je zapaljen na Trgu Belvedere gdje je održan i Martiniuss fire show. U Oprtlju su se pobrinuli za bogatu gastronomsku ponudu. Nastupila je etnoskupina Veja iz Pazina koja se bavi istarskom tradicijskom glazbom te njenim izvođenjem u modernijim aranžmanima.

Festival vatre koji oživljava tradiciju vatri ivanjskih, upotpunjujući je gastro ponudom, performansima i glazbenim nastupima, osmišljen je na tragu ideje koju je još 2018. godine potaknula udruga Nadomak Sunca u želji da se obnovi nekadašnja tradicija paljenja krijesova u naselju Sveti Ivan kod Oprtlja.

Tradicija

Lipanjski sadržaj organizirala je oprtaljska Turistička zajednica uz podršku Općine Oprtalj te DVD-a Umag i DVD-a Oprtalj.

(Foto: Općina Oprtalj) (Foto: Općina Oprtalj)

- Uzevši u obzir da je u sastavu oprtaljske općine naselje Sveti Ivan gdje se njegovala tradicija ivanjskih vatri i paljenja krijesa, lipanjskom manifestacijom htjela se oživjeti ta tradicija kao dio naše kulture i običaja te se na neki način integrirati u ponudu Oprtlja na početku turističke sezone, izjavio je Leo Bazjak, oprtaljski načelnik, ujedno predsjednik Turističke zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter