FESTIVAL VATRE U OPRTLJU

Lipanjska tradicija uz svetkovinu sv. Ivana Krstitelja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Centralni krijes na Trgu sv. Jurja (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Centralni krijes na Trgu sv. Jurja (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Oprtalj je baš kao što je najavljeno, Festival vatre, Il festival del fuoco, uz svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, dočekao kao najtoplije mjesto u Istri. Visoke temperature toplog lipanjskog predvečerja, dodatno je naglasila vatra koje je veselo pucketala na nekoliko lokacija, doprinoseći vatrenom ugođaju baš kao i krijes na središnjem trgu ispred župne crkve.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Festival vatre koji oživljava lipanjsku tradiciju vatri ivanjskih, upotpunjujući je gourmet ponudom, performansima i glazbenim nastupima, osmišljen je na tragu ideje koju je još 2018. godine potaknula Udruga "Nadomak Sunca" u želji da se obnovi nekadašnja tradicija paljenja krjesova u naselju Sv. Ivan kod Oprtlja, a koja je unatrag dvadesetak godina zamrla.

Zaokruženo zabavom uz Gustafe

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Festivala vatre, u Oprtlju je održana dječja radionica "Mali vatrogasac" u suradnji s DVD-om Oprtalj, organizirani su face painting i radionice za djecu, bogata gastronomska ponuda, potom i White light stilt angels i Martiniuss fire show. Na Trgu sv. Jurja zapaljen je centralni krijes i upriličena predstava s vatrom, a sve je zaokruženo zabavom uz Gustafe. Lipanjski sadržaj organizirala je oprtaljska turistička zajednica uz podršku Općine Oprtalj te JVP-a Umag, DVD-a Umag i DVD-a Oprtalj.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Vatreni program upotpunilo je predstavljanje monografije o životu i radu akademskog slikara Tome Gerića, a o ovom su slikaru, kiparu, grafičaru, keramičaru, rođenom 1933. godine u Vrbovcu kraj Ludbrega, preminulom 2019. godine u Rijeci, govorili povjesničarka umjetnosti i autorica monografije Branka Arh te recenzent Ervin Dubrović. Uz riječi dobrodošlice, oprtaljski načelnik Leo Bazjak, ujedno predsjednik turističke zajednice, izrazio je zadovoljstvo što je monografija predstavljena u Oprtlju gdje je Gerić proveo dobar dio svog života. Izdavač monografije je Društvo povjesničara umjetnosti Rijeka.

Izabrao je baš Oprtalj

- Tomo Gerić, akademski umjetnik iznimne osobnosti, koji je svojim djelom dao trajni doprinos istarskoj i hrvatskoj likovnoj suvremenosti, izabrao je baš Oprtalj za mjesto svog življenja i stvaranja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U Oprtalj je došao 1971. godine nakon iznimno uspješnih likovnih početaka u Zagrebu, nakon što je izlagao na značajnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu i osvojio prestižne nagrade i priznanja. Ovo ističem da bi se shvatila ozbiljnost i težina njegove iznenadne odluke da se iz Zagreba, središta likovnog zbivanja, grada koji mu je omogućio tako uspješan start u likovnom stvaranju, s obitelji preseli u Oprtalj gdje je proživio 23 godine, naglasila je Arh.

Monografija obuhvaća stvaralaštvo Tome Gerića od 1957. do 2019. godine, njegov zagrebački, istarski i riječki opus, iscrpnu stručnu analizu njegova umjetničkog stvaralaštva od početaka u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića do zadnjih umjetničkih cjelina kontekstualiziranih kroz domaću i svjetsku likovnu scenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter