netaknuta ljepota prirode

OPĆINA LIŽNJAN PRIPREMILA NIZ AKTIVNOSTI ZA AKTIVAN ODMOR Atraktivno podmorje, dobri vjetrovi i idilična priroda za nezaboravnu avanturu

Zaron do potopljene krstarice, bicikliranje kroz 70 kilometara staza uz samo more, jahanje kroz mirisne travnjake s pogledom na kvarnerske otoke ili pak zmajarenje na moru u uvali velikih valova, samo su neke od mnogobrojnih aktivnosti koje jugoistok Istre pretvaraju u odličan odabir za ljubitelje netaknute prirode, sporta i rekreacije

| Autor: Glas Istre
TZO Ližnjan obala

TZO Ližnjan obala


Zaron do potopljene krstarice, bicikliranje kroz 70 kilometara staza uz samo more, jahanje kroz mirisne travnjake s pogledom na kvarnerske otoke ili pak zmajarenje na moru u uvali velikih valova, samo su neke od mnogobrojnih aktivnosti koje jugoistok Istre pretvaraju u odličan odabir za ljubitelje netaknute prirode, sporta i rekreacije, ponosno navode iz Turističke zajednice općine Ližnjan.

Ronjenje, surfanje, bicikliranje

Biciklisti, surferi, ronioci, ljubitelji jahanja, kajtanja, jedrenja, kajakarenja te brojnih drugih sportova i načina rekreacije na području općine Ližnjan pronaći će spokojnu zeleno-plavu oazu lišenu užurbanosti turističkih odredišta s puno raznovrsnih mogućnosti za aktivni odmor. Netaknuta ljepota prirode i podmorja uvrštava jugoistok Istre u jednu od najatraktivnijih lokacija za ronjenje i surfanje, dok brojne obalne biciklističke staze pružaju ljubiteljima dvaju kotača, ali i šetačima, uživanje u idiličnim krajolicima. Impresivan pogled na kvarnerske otoke upotpunjuju šume hrasta crnike, pašnjaci i travnjaci prepuni aromatičnog bilja te čisto more koje obrubljuje dugačku stjenovitu obalu.

- Biološka raznolikost morskog ekosustava općine nimalo ne zaostaje za onom kopnenom. U plavim dubinama skrivene su biocenoze koje čekaju da budu posjećene; šarolikost koraligena na podvodnim zidovima obiluje crvenim algama, raznobojnim spužvama, rakovima i mekim koraljima. Polutamne špilje i prolazi zovu u svoje labirinte prolaza i podvodnih odaja. Tu su još i zelene livade dobro očuvane morske cvjetnice posidonije (Posidonia oceanica), sredozemnog endema. Njene livade predstavljaju pluća mora, jer obogaćuju more kisikom koji proizvode. U njima živi, razmnožava se, lovi i skriva nekoliko stotina vrsta algi i životinja. Svojim dugim listovima ublažava nalet valova na obalu pa tako sprječava eroziju obale, dok svojim korijenjem veže sediment te sprječava njegovo odnošenje, kaže Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice općine Ližnjan.

Najveća podvodna atrakcija ližnjanskog podmorja, dodaju, olupina je broda "Cesare Rossarol", talijanskog lakog izviđačkog broda, koji privlači brojne tehničke ronioce. Dužine 85 metara i širine 8 metara, danas leži na dubini od 50 metara u blizini rta Munat Veliki. Potonuo je tamo 1918. godine naletjevši na podvodnu sidrenu minu čija ga je snažna eksplozija prepolovila na dva dijela.

Usitnjeni ostaci rimskih amfora

Na južnoj strani prolaza u uvalu Kuje, nalazi se rt Uljeva (Punta Uliva), a ispred njega prostrani hridinasti teren s bezbrojnim stijenama koje se na toj lokaciji uzdižu s 5 metara dubine gotovo sve do površine mora pa su te opasne pličine bile uzrok nasukavanja trgovačkih brodova još iz rimskog doba. Danas ta lokacija obiluje usitnjenim ostacima rimskih amfora koji već stoljećima spavaju u škrapama i rupama između hridi. Važno je napomenuti da se ovi ostaci nalaze na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ronioci često kreću u potragu i za tragovima antičke vile Giulia Frontona za koju se vjeruje da je postojala na ovome mjestu.

Najbolje ronilačke lokacije su ipak rt Cuf, rt Sv. Stipan, hrid Sika, svjetionik Marlera, Punta Uljeva te, svakako, olupina "Cesare Rossarol". Sve su dostupne putem organiziranih izleta lokalnih ronilačkih klubova.

Dugu obalu Ližnjana, makadamom i kroz šumu, prati i vrlo zanimljiva biciklističkih ruta koja je dobar motiv za dolazak u bilo koje doba godine. Na području općine Ližnjan nalazi se skoro 70 kilometara obilježenih biciklističkih staza i šetnica. Putem posjetitelji mogu uživati u jednoj od najvećih i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Mediteranu, suhim mediteranskim pašnjacima i travnjacima prepunim aromatičnog bilja poput smilja, kadulje i brnistre, a u ovu ljepotu prirode utkani su i brojni tragovi prošlosti pa je bicikliranje još zanimljivije. Za bicikliste su postavljena dva stalka za brzi samouslužni popravak bicikala koji se nalaze ispred škole u Ližnjanu, gdje je postavljen i pano s ucrtanim biciklističkim stazama, te na brdu Monte Madonna (Svetica) u Šišanu. Stalak osigurava sav potreban alat za popravak, izmjenu i pumpanje guma, a njegovo je korištenje besplatno.

Kao posebno atraktivan dio biciklističke staze broj 333 izdvojenje dio koji se od Ušićevih Dvori spušta prema moru i dalje vodi uz obalu do Marlere.

Prelijepe uvale za plivanje i ronjenje

Kajakarenje pruža mogućnost detaljnog upoznavanja ližnjanske obale s mora, ali i slikovitog otočića Levana, nezobilazne kapljice kopna fotogenične ljepote. Otkrivanje osamljenih plaža, uživanje u slanom, morskom zraku te prilika za stvaranje fantastičnih fotografija, doživljaj je koji se ne propušta, ističu u TZ-u.

Kajakom se u avanturu mogu upustiti pojedinci ili se pridružiti jednoj od vođenih tura koje su kreirane tako da se doživi Ližnjan s mora na najbolji mogući način.

- Ove ture otkrivaju vam prelijepe uvale te pružaju priliku da plivajući, roneći i istražujući s maskom (snorkeling) upoznate floru i faunu podmorja kao i da sve prekrasne prizore ovjekovječite podvodnim kamerama, naglašava direktorica Palko Zirdum te navodi da su lokacije pogodne za kajakarenje obala Marlere i otočić Levan.

Dodaje i kako je ližnjanski kraj nadaleko poznat po buri, sjeveroistočnom vjetru koji privlači brojne windsurfere i kajtere tijekom cijele godine. Jak vjetar i visoki valovi glavni su razlozi dolaska mnogobrojnih kajtera i windsurfera iz Hrvatske i okolnih država u uvalu Kuje. Njezin oblik zatvorenog tipa i duboko pjeskovito dno pružaju sigurnost prilikom padova i ekstremnih skokova. Zajedno s visokim valovima i jakim vjetrom raste adrenalin kajtera i windsurfera koji svojim spektakularnim vratolomijama oduzimaju dah mnogih promatrača. Za bavljenje ovim sportovima nije potrebna snaga, nego razumijevanje principa upravljanja zmajem ili jedrom koje je priključeno za struk vozača pomoću pojasa. Nerazumijevanje principa rada zmaja i vjetra može biti vrlo opasno i dovesti do ozljeda. Važno je istaknuti da se nikako ne preporuča bavljenje kitesurfom i windsurfom bez prethodne edukacije i dobrog mentora, upozoravaju iz TZ-a te dodaju da su, za one iskusne, lokacije pogodne za kitesurfing i windsurfing uvala Kuje i Marlera.

Svima koji svoj odmor u općini Ližnjan žele upotpuniti bavljenjem tenisom, na raspolaganju su četiri zemljana terena, a onima koji uživaju u noćnim mečevima bit će korisno znati da rasvjeta postoji na dva terena. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter