ROVINJSKI GRADONAČELNIK MARKO PALIAGA O PROJEKTIMA U 2017. GODINI

Nastavlja se gradnja kanalizacije vrijedna 280milijuna kuna


Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga na današnjoj se konferenciji za novinare osvrnuo na lanjske projekte koji se nastavljaju i u ovoj godini među kojima je, kao najkrupniju investiciju vrijednu 280 milijuna kuna, istaknuo izgradnju kanalizacije. Europski je to projekt koji s udjelom od 70 posto sufinancira Europska unija, a koji predviđa izgradnju 25 kilometara odvodnje.

- Kanalizacija i pročistač grade se na potezu Rovinjsko Selo - Gripole, kao i u samom naselju Rovinjsko Selo. S prvim danom veljače počinju radovi i u Boriku, a 1. ožujka na području Gripola, a svi će radovi biti gotovi do 15. ili 20. lipnja, kazao je Paliaga. U pripremi su i drugi europski projekti, prijavljeni zajedno s partnerima na natječaj Interreg.

Dodao je da se putem ovogodišnjeg proračuna nastavljaju poticati poljoprivreda i poduzetništvo. Tako će se u zoni Gripole - Spine poduzetnicima dodijeliti šest čestica po cijeni od jednog eura, u pripremi su još dvije čestice, a Grad će osigurati još osam parcela. 

Popločenje trga ispred crkve sv. Eufemije 

U nizu mjera koje je gradska uprava potaknula u prošloj godini Paliaga je istaknuo devet milijuna kuna vrijedan projekt područnog vrtića u Rovinjskom Selu koji se počinje graditi ove godine. Izrađen je i projekt izgradnje sjeverne luke Valdibora i komunalne lučice San Pelagio. Grad je uključen i u društveno poticanu stanogradnju, a nastavlja uređivati i plažu Val de Lesso na Boriku, čija je prva faza gotova.

- U pripremi je rješavanje imovinsko - pravnih odnosa vezanih za izgradnju bazena u Bolnici "Prim. dr. Martin Horvat", u sklopu koje se uređuje i prva medicinsko-terapeutska plaža. Ove godine planiramo popločati oko 600 kvadrata trga ispred crkve sv. Eufemije, za što imamo sva odobrenja i potporu Ministarstva kulture.

Kad je riječ o socijalnom programu i mladima, Paliaga je naglasio da je Grad u akademskoj godini 2017./2018. dodijelio 54 nove studentske i četiri učeničke potpore. Ukupno se sufinancira 168 stipendista, među kojima je 156 studenata i 12 učenika srednjih škola. Paliaga je najavio da će se iduće godine poboljšati socijalna davanja, a zasad je raznim vrstama pomoći obuhvaćeno 800 umirovljenika i 400 građana. Lani je dodijeljena novčana pomoć za 127 novorođenčadi. Dogradnja doma za starije osobe "Domenico Pergolis" uvelike će, veli gradonačelnik, doprinijeti unapređenju kvalitete života starijih građana. 

Novi rekord s otvorenjem hotela Park 

Osvrnuo se i na turizam, podsjetivši da je Rovinj, s lanjskih 3,9 milijuna noćenja, proglašen najboljom turističkom destinacijom. Ove godine očekuje se novi rast, a rekord se svakako očekuje 2019. godine, kad je planirao otvorenje Maistrinog hotela Park.

- Bilježimo konstantan rast privatnog smještaja u kvalitativnom smislu. Politika je Grada da potiče ulaganja u kvalitetu, a ne kvantitetu, poručio je Paliaga, te dodao da je sve navedeno plod rada gradske uprave, te suradnje s javnim institucijama, poduzetnicima i građanima.

Rovinj je, uz ostalo, dobitnik priznanja "Smart Rovinj - Rovigno" koje mu je dodijelila udruga gradova Inpuls. Gradskoj je upravi priznanje za transparentnost lani dodijelio Institut za javne financije, a stigla je i povelja o upisu ekomuzeja Batana u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta UNESCO-a.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter