GRADSKI DNEVNI BORAVAK

"Živa placa" ovog petka u Labinu donosi zanimljive sadžaje za sve uzraste

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Na Trgu labinskih rudara sutra će se održati manifestacija "Živa placa" čiji je cilj oživjeti placu i prostor parkirališta osloboditi od automobila, pretvoriti u pješačku zonu, te ga poput gradskog dnevnog boravka ispuniti različitim korisnim, zabavnim i zanimljivim sadržajima za sve uzraste i dobi građana.

Popravljaona bicikla

Od 10 sati "Živu placu" na raznim radionicama i predavanjima popratit će djeca dječjih vrtića, osnovnih i srednje škole. U Gradskom dnevnom boravku na "Živoj Placi" moći će se popiti besplatna solarna kava s gradonačelnikom i zamjenicom gradonačelnika, saznati sve o solarnim elektranama i energetskim zajednicama, popraviti bicikle ili isprobati električne bicikle, isprobati i zamijeniti odjeću i modne dodatke od 50-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća te odjeću i modne dodatke obnovljivih materijala.

Zeleni foto kutak s oldtimer kombijem Bajadera također će biti dostupan za fotografiranje kao i zeleni pop-up park sa klupicama i drugim zanimljivim sadržajima. Građani će moći besplatno degustirati proizvode od gljiva, namaze i pržene gljive koje će pripremiti društvo gljivara Martinčica, ali i dobiti uzorke sušenih i kiseljenih gljiva te odabranih tinktura koje priprema Elvis Rajković poznatiji pod brendom Elvinho gljive.

Za osnovnoškolce će biti organizirane radionice izrade torbi od plastičnih vrećica, radionice izrade nakita i modnih dodataka i izrade igračaka od odbačenih stvari i materijala, te bicikl popravljaona.

Za vrtićarce će se održati radionice engleskog jezika Helen Doron škole, a elektrotehničari Srednje škole Mate Blažine popratit će predavanje o solarnim elektranama i energetskim zajednicama. Dodijelit će se i nagrada najboljima odabranima na natječaju Labina 2000 "Uredi svoj kvart".

Sadržaji su usmjereni na praktičan prikaz dobrih praksi koje grad čine više održivim u smislu kružnog gospodarenja resursima i izbjegavanja stvaranja otpada, održive mobilnosti, poboljšanja energetske učinkovitosti te većeg korištenja obnovljivih izvora energije.

Organizator događaja je Grad Labin u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, na kojem sudjeluju izlagači Labin 2000, Komunalno poduzeće 1. Maj Labin, udruga Pet Plus, udruga Alfa Albona, Wintage Wave, Bike centar Rabac, društvo gljivara Martinčica, Elvinho gljive, udruga Labin Zdravi grad, IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija, Helen Doron English škola te Pozzo caffe bar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter