monte vrh

Impresivan uspjeh: Rovinjska kava odabrana za prestižno natjecanje u Latte Art Gradingu

| Autor: Tea Tidić
Monte Vrh

Monte Vrh


Italija je nadaleko poznata kao zemlja u kojoj se proizvodi kvalitetna i svjetski cijenjena kava, a na tom tržištu rovinjska tvrtka C-M d.o.o. uspjela se izboriti za impresivan uspjeh. Na predstojećem svjetskom prvenstvu u Latte Art Grading Championshipu, koje će se održati u subotu, 26. listopada, u Trstu, za kavu koju će koristiti natjecatelji odabrana je MONTE kava iz Rovinja.

TriestEspresso Expo

Riječ je o kavi Monte Vrh, premium kavi u Monte portfoliu. Monte Vrh mješavina je 100% Arabica kava iz Brazila, Meksika, Hondurasa i Ruande, te ima note kruške, grožđa, zelene jabuke i mandarine, s blagim naglaskom na ružu.

Ovo prestižno natjecanje dio je 11. TriestEspresso Expoa, svjetskog sajma za profesionalce iz industrije kave koji se održava svake dvije godine i privlači više od deset tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. Zanimljivo je da je ovo najvažniji događaj u ovoj godini posvećen isključivo espresso kavi.

Na natjecanju se najbolji svjetski baristi natječu u "crtanju" zadanog crteža mlijekom u šalici kave. Njihovo umijeće kreativnosti, tehnike i preciznosti ocjenjuje sedmeročlani međunarodni žiri, koji čine suci iz Španjolske, Hrvatske, Italije, Perua, Švicarske i Slovenije. Natjecanje se održava u više kategorija – zelenoj, crvenoj, crnoj i zlatnoj, pri čemu je zelena najniža kategorija, dok se u prestižnoj zlatnoj kategoriji natječu vrhunski majstori i pravi umjetnici Latte Art Gradinga – njih svega četvoro u cijelom svijetu.

Među sucima za svjetsko prvenstvo u Latte Art Grading Championshipu je i Deny Pesce, certificirani trener Latte Art Grading Systema, barista i edukator u Lumine academy unutar tvrtke Monte. Pesce je naglasio da je riječ o svjetskom natjecanju s 56 zemalja sudionica, gdje se baristi natječu u određenim kategorijama i predstavljaju svoju zemlju.

Natjecatelji moraju proći edukaciju i certifikaciju za Latte Art Grading System te položiti ispite za različite kategorije (bijelu, narančastu, zelenu, crvenu, crnu i zlatnu), što nudi Lumine Academy. Nakon toga mogu se kvalificirati za prvenstvo Hrvatske, a pobjedom na tom natjecanju stječu pravo sudjelovanja na svjetskom prvenstvu. Natjecanje se odvija na pozornici, gdje baristi izrađuju zadane crteže mlijekom u šalici kave, koristeći aparat za kavu i lattieru. Ocjenjuju se simetrija, kontrast, kvaliteta kreme i preciznost, pri čemu je temperatura mlijeka ključna za postizanje savršenog rezultata.

U srcu Istre, Monte Vrh nije samo kava; ona je priča o zajedništvu, strasti i kontinuiranoj potrazi za savršenstvom. Luka Miletić, izvršni direktor Monte kave, ističe:

- Monte Vrh trenutno se može pronaći u više od 150 lokala diljem Republike Hrvatske, a može se pronaći i van granica Republike Hrvatske, diljem Europe. Biti izabran na ovakvom sajmu i natjecanju s kavom Monte Vrh je veliki uspjeh i priznanje za Monte obitelj. To samo potvrđuje kako se naporan rad i trud uvijek isplate, jer za takvo postignuće potrebno je puno znanja, strpljenja, edukacije, analize, eksperimentiranja.

Prepoznavanje Monte kao vrhunskog brenda kave započelo je već 2021. godine kada je na svjetskom sajmu za kavu u Milanu, HOST Milano, Monte kava osvojila 1. mjesto za najbolji koktel na bazi kave i 2. mjesto u Championshipu barista s Monte specialty kavom, Cubom. Monte je oduvijek ciljao i gradio priču da bude prepoznatljiv kao visokokvalitetna espresso kava.

U ponudi i kapsule

Zbog brojnih upita ljubitelja kave koji žele uživati u Monte espressu kod kuće, tvrtka je u ponudu uvela kapsule i aparate (koje besplatno dajemo na korištenje) za domaćinstvo i urede. Trenutno preko 4.000 korisnika uživa u svakodnevnom ritualu ispijanja espressa s Monte aparatom na kapsule. Također, nedavno smo uveli i HomeCompostable kapsule, koje se razgrađuju u kućnom kompostu, pokazujući svoju brigu za okoliš i održivost, kaže Miletić.

Svi ljubitelji kave pozivaju se da posjete 11. TriestEspresso Expo u Trstu, gdje će imati priliku kušati Monte Vrh. Ovaj događaj nije samo prilika za degustaciju, već i za upoznavanje s filozofijom Monte brenda, koja se temelji na kvaliteti, inovacijama i strasti prema kavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter