U kategoriji autohtonog jela nagrađen je labinski restoran Kvarner za rudarski meni. Restoran je predložio pobjednički rudarski meni koji se sastoji od tradicionalne maneštre s trukinjicu (kukuruz), junećih obrazina od boškarina u umaku od terana s njokima te krafi s orasima
Nakon javnog natječaja Labinština je dobila autohtoni suvenir, jelo i doživljaj na temu rudarske baštine i to u okviru projekta Inspiracija koji se bavi revitalizacijom gradova bogate industrijske baštine Labina, Rijeke, Trbovlja i Slovenske Bistrice kroz razvoj kulturnog turizma. Pristigle prijedloge za tri natječajne kategorije pregledali su predstavnici partnera projekta Inspiracija, Labin Art Express XXI, TZ Labin i Naj tura.
- Cjelokupni program projekta Inspiracija te način na koji tematizira i komunicira industrijsku baštinu Labinštine izuzetno me veseli, ponajviše zbog mogućnosti da slično naslijeđe putem suradnje s partnerima pronesemo izvan regije, čak i izvan zemlje, u susjednu Sloveniju. Prijedlozi za autohtone suvenire, jelo i turistički doživljaj odabrani na upravo završenom natječaju odlično će komplimentirati interpretacijski centar koji TZ Labin kao partner Inspiracije do kraja godine postavlja u zasebnoj prostoriji Narodnog muzeja, a putem kojeg će se svim zainteresiranima prenijeti bogata industrijska povijest našeg kraja, rekla je Radmila Paliska Kos, direktorica Turističke zajednice Labin.
Marko Ambroš i Ivona Verbanac
Temeljem prosječne ocjene nagrađeni su u kategoriji autohtonih suvenira Ivona Verbanac za rudarsku značku i Marko Ambroš za šoht, 3D privjesak za ključeve, oboje sa 150 eura bruto. Ivona Verbanac je umjetnica iz Labina, njen prijedlog suvenira u obliku rudarske značke predstavlja dva ukrštena čekića te je međunarodni znak za rudnike i rudarenje. Dimenzije odabranog suvenira su 17 puta 17 mm, u boji starog zlata, a materijal izrade zamac. Na znački će biti ugraviran naziv projekta na hrvatskom i slovenskom (Inspiracija) te na engleskom jeziku.
- Dva ukrštena čekića međunarodni je rudarski znak. U ovim našim krajevima simbol su snage i misterije podzemlja, velike hrabrosti i ponositosti rudara koji su nekoliko stotina godina vadili ugljen iz mračnih jama i do 500 metara ispod površine zemlje, pod izuzetno teškim i opasnim uvjetima. Na znački će biti ugraviran naziv projekta na hrvatskom i slovenskom - Inspiracija te na engleskom jeziku Inspiration, rekla je Ivona Verbanac.
Marko Ambroš je arhitekt i suosnivač produkcijskog kolektiva Deminutiv studio, bavi se izradom prototipa i maloserijskom proizvodnjom prezentacijskih materijala, objekata i instalacija. Na natječaj je prijavio tri prijedloga za suvenir na temu industrijske baštine Labinštine, među kojima je komisija odabrala 3D privjesak u obliku labinskog šohta.
Ana Šilović, voditeljica projekta Inspiracija dodaje
- Generalni cilj projekta Inspiracija je potaknuti stvaranje nove turističke ponude na području Labina, Rijeke, Slovenske Bistrice i Trbovlja koja se temelji na industrijskoj baštini ovih gradova. Kako bi se lokalno stanovništvo uključilo u stvaranje takve ponude osmišljeni su javni natječaji za izradu suvenira i novih doživljaja na koje su se mogli prijaviti svi zainteresirani. U Labinu smo posebno zadovoljni što su na natječaj pristigle prijave učenika srednje škole što govori da su mladi zainteresirani za industrijsku baštinu vlastitog kraja. U prvoj godini projekta Inspiracija održani su i Festivali industrijske baštine u svim partnerskim gradovima koji su polučili veliki interes lokalnog stanovništva te predstavljaju nova potencijalna događanja koja mogu privući turiste izvan sezone. U narednom periodu projekta nastavljamo s novim aktivnostima poput izrade stripa i slikovnice za djecu i mlade koji će promovirati industrijsku baštinu, rekla je Šilović.
Autohtona jela
U kategoriji autohtonog jela nagrađen je labinski restoran Kvarner za rudarski meni sa 100 eura bruto. Restoran je predložio pobjednički rudarski meni koji se sastoji od tradicionalne maneštre s trukinjicu (kukuruz), junećih obrazina od boškarina u umaku od terana s njokima te krafi s orasima.
- Razmišljajući koja jela ćemo kandidirati imali smo na umu da to svakako budu autohtona istarska jela i jela koje karakterizira bogatstvo okusa, ali i kvaliteta te bogata nutritivna vrijednost. Maneštra predstavlja tipično starinsko jelo koje se nekada svakodnevno moglo naći na stolovima naših starih, ali se zbog kvalitete, jednostavnosti i bogatstva okusa održalo i do danas i dobrodošlo je u svim prilikama. S druge strane autohtono istarsko govedo već u samom nazivu asocira na Istru, odnosno na istarsku zemlju, istarska polja, a riječ je, s kulinarskog aspekta, o vrlo jedinstvenoj i kompleksnoj namirnici koja je, kao takva izazov za svakog chefa. Krafi s orasima su najpoznatiji labinski slatki specijalitet koji se na takav način - u slatkoj kombinaciji priprema samo na području Labinštine, stoga smo ih i htjeli približiti našim dragim gostima smatrajući da taj recept ne smije biti zaboravljen, rekla je vlasnica restorana Kvarner u labinskom starom gradu Gabrijela Barbić Gobo.