DEPONIJ U VALDEMATU

Konačno započeli pripremni radovi: OČIŠĆENO PODRUČJE BUDUĆEG DEPONIJA GRAĐEVINSKOG OTPADA


Nedavnom šetnjom i pogledom na teren raskrčenog i raščišćenog Valdemata, otkrili smo zornu sliku o kojoj se impresivnoj veličini obuhvata radi i da će, nastavi li se raditi započetom brzinom, obećanje biti ispunjeno - do 2020. godine Umažani bi mogli dobiti dugo priželjkivani deponij i reciklažno postrojenje

Raskrčene su ogromne količine raslinja na području Valdemata, tog spornog i u više navrata u našem dnevnom listu prozivanog obuhvata zemlje lociranog na području grada Umaga. Grad Umag na tim je dvjema parcelama trebao izgraditi deponij neiskoristivog građevinskog materijala i postrojenje za reciklažu građevinskog materijala. Međutim, sve dosad, preuzeta obveza nije ispoštovana.

Ugovor raskinut po sili zakona

No, da li zbog naših napisa, gomilanja otpada po okolnim šumarcima ili pak pritiska javnosti, odnosno gradskih vijećnika, ali nedvojbeno je tek da je nakon našeg posljednjeg pisanja u listopadu učinjen veliki iskorak na Valdematu te bi, sudeći prema brzini izvođenja radova, građani Umaga doista do 2020. godine trebali konačno dobiti dugo priželjkivani deponij i reciklažno postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, kako je i najavio gradonačelnik Vili Bassanese. I tako će Umag među posljednjim gradovima Istre, dobiti deponij ovog tipa.

Valja se prisjetimo da su Agencija za upravljanje državnom imovinom i Grad Umag 24. veljače 2012. godine potpisali Ugovor o pravu građenja komunalno servisne zone-reciklažno postrojenje. Država je ustupila pravo građenja Gradu na području Valdemata i to na pašnjaku površine od oko tri hektara na rok od 10 godina. U drugom Ugovoru o pravu građenja, država je Gradu ustupila i suvlasnički dio na oranici od četiri hektara na rok od 10 godina za izgradnju deponije neiskoristivog građevinskog otpada. U oba je slučaja postojala i lokacijska dozvola ishodovana još 26. travanja 2010. godine te se moglo pristupiti izgradnji infrastrukture. To ipak nikad nije učinjeno. U oba je ugovora pisalo da, ukoliko Grad Umag ne realizira izgradnju komunalno-servisnih građevina u roku od tri godine, spomenuta državna Agencija smatrat će ugovore po sili zakona raskinutim u 2015. godini. To se i dogodilo! Unatoč ishodovanoj lokacijskoj i građevinskoj dozvoli iz Grada nisu pristupili gradnji pa je ugovor prestao važiti. Jedino što je učinjeno, zatvoren je pristup području Valdemata betonskim "barikadama" i natpisom kojim se tu zabranjuje odlaganje građevinskog otpada.

Gdje je nestala plodna zemlja?

I dok se činilo kako u Valdematu sve miruje i godinama čeka konzumiranje odredbi ugovora, sa stražnjeg se pristupa, na istoku zone Ungarija, kroz šumu pristupalo bagerom na oranice i pašnjake te su raskopane ogromne količine obradivog humusnog tla, na pojedinim mjestima dubine i preko tri metra, površine oko dva nogometna igrališta. Prema procjenama građevinara, radi se o količinama koje se mjere u tisućama kubika plodne humusne zemlje. Tko je odobrio kopanje humusnog tla i kamo je razvožena zemlja, ostaje pod upitnikom, no ono što još više rastužuje jest činjenica da su brojni izvođači radova koji su rušili stare objekte, rekonstruirali i gradili nove, morali, prema preporuci gradonačelnika, koristiti za odlaganje građevinskog inertnog otpada usluge ostalih građevinskih deponija u Istri. No, među njima se našao veliki broj onih nesavjesnih koji su otpad i štetan građevinski materijal istresli u prostor Valdemata i zakrčili tako okolne šumarke i travnjake uz biciklističke staze. Zbog svega toga je, i za prouzročenu ekološku štetu, vijećnik Daglas Koraca (IDS) na sjednici Gradskog vijeća pozvao Bassanesea na odgovornost, a zbog hrpe nezbrinutog otpada usporedio Umag s Napuljem, gradom koji je poznat po gušenju u vlastitom smeću i smradu.

Dvaput ustupljeno isto zemljište

Srećom pa je u rujnu održana sjednica Vlade RH u Puli na kojoj je Vlada, između ostalog, Gradu Umagu opet ustupila već ranije ustupljene nekretnine za nastavak izgradnje infrastrukture za deponij i reciklažno postrojenje građevinskog materijala. Tada je gradonačelnik Bassanese obećao građanima da će deponij i reciklažno postrojenje biti izgrađeni do 2020. godine. No, i dalje ostaje nejasno gdje će do tada građani Umaga odlagati građevinski otpad, odnosno suvišan građevinski materijal.

Nedavnom šetnjom i pogledom na teren raskrčenog i raščišćenog Valdemata, otkrili smo zornu sliku o kojoj se impresivnoj veličini obuhvata radi i da će, nastavi li se raditi započetom brzinom, obećanje gradonačelnika zasigurno biti ispunjeno. Dakle, na sreću Umažana, radovi na Valdematu se nastavljaju, a vrijedne nekretnine umjesto šumara ili zaštitara, dosjetkom duhovitih radnika čuva lutak od drva, ali nije Pinokio već mix između dara prirode i ljudske mašte koji uživa "kao od majke rođen" u predivnom pojasu Valdemata. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter