Kada takav tartuf dođe na stol u istarski restoran, njegova cijena može doseći i nekoliko tisuća kuna koliko je gost spreman platiti da ga se nariba na nekoliko sljedova za društvo od desetak osoba, kaže Robert Marušić
Crni ljetni tartuf od 460 grama (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Crni ljetni tartuf, Tuber Aestivum, kapitalac težak oko 460 grama pronađen između Huma i Buzeta, u dolinama kod izvora rijeke Mirne, prava je potvrda da sezona ove podzemne gljive koja je službeno započela 1. lipnja, a prema prvim dojavama s terena nije obećavajuća, jer su tartufi rijetki, ali zato znaju biti iznad prosječno veliki.
Do 200 eura
- Član naše Udruge tartufara Istra ovaj je prekrasan primjerak težak gotovo pola kilograma donio u nedjelju predvečer, zadnjeg dana Prvog sajma crnih ljetnih tartufa u Istri koji je održan u starogradskoj jezgri Buzeta. S obzirom na to da smo u organizaciji sajma primijetili da postoji mogućnost da završi na tržištu neke od zemalja Europske unije, odlučili smo zadržati ga i konzumirati u Buzetu. Nadam se da će istarski restorani i konobe dobro iskoristiti aktualnu sezonu i na svoje menije uvrstiti svježe crne ljetne tartufe, kaže Robert Marušić, inicijator sajma održanog u organizaciji Udruge tartufara Istre.
Kilogram crnog ljetnog tartufa na štandu Udruge tartufara proteklog se sajamskog vikenda u Buzetu prodavao po cijeni od tisuću do tisuću i pol kuna ovisno o kvaliteti tartufa. No ovakav primjerak kojeg u žargonu nazivaju i džoker prodaje se neposrednom pogodbom, pa ovisno o ponudi i potražnji može doseći i do 200 eura. Na putu od šume do tanjura vrijednost mu se, napominje Marušić, povećava. - Kada takav tartuf dođe na stol u jedan istarski restoran, njegova cijena može doseći i nekoliko tisuća kuna koliko je gost spreman platiti da ga se nariba na nekoliko sljedova za društvo od desetak osoba, kaže Marušić.
Predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica kaže da crni tartufi znaju biti i teži od pola kilograma, ali ipak je zadovoljstvo tartufaru kada nađe takav reprezentativan primjerak poput ovog, k tome i lijepog oblika i intenzivnog mirisa, jer ne pronađe ga svake sezone, sigurno.
Nova pravila
Crni ljetni tartuf donedavno zapostavljen, zadnjih je godina doživio svoju gastronomsku i turističku renesansu, posebno otkako je Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, kojeg je krajem 2017. godine donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, po prvi puta legalizirano njegovo sakupljanje. Njime je propisano i da sezona bijelog tartufa počinje 1. rujna, petnaest dana ranije nego je to bio slučaj. Prema dotadašnjem Pravilniku o zaštiti gljiva sakupljanje svih vrsta tartufa bilo je dopušteno isključivo od 15. rujna do 31. siječnja.
Sezona crnog ljetnog tartufa traje u lipnju, srpnju i rujnu. U Udruzi tartufara, napominje Muzica, predlažu da sezona crnog ljetnog tartufa počne ranije nego sada, ako ne prije onda barem u svibnju iako ga zna biti već i u travnju, te da se dozvoli njegovo sakupljanje i u kolovozu, što sada nije slučaj.