CRVENO MORE

GRAĐANI UZNEMIRENI: Zacrvenilo se more duž najomiljenije umaške plaže

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Umag - crveno more

Umag - crveno more


Žitelje Umaga uznemirio je prizor crvenog mora, odnosno, kako kažu, glavne umaške plaže Punte, gdje se u more ispumpava voda pomiješana sa zemljom te bi, strahuju, nastavi li se tim ritmom, do ljeta ova jedna od rijetkih pješčanih plaža na području Umaga, omiljena roditeljima s malom djecom, mogla biti prekrivena muljem. O čemu se zapravo radi provjerili smo na više adresa. Dakle, "crveno more", odnosno velika crvena mrlja na dijelovima umaške obale, posljedica je građevinskih radova u blizini obale. Takva je konstatacija proizašla iz dobivenih informacija, obilaska terena te pogleda na nastali "fenomen".

Naime, već nekoliko dana redakciju našega lista bombardiraju stanovnici Umaga pritužbama i fotografijama snimljenima na morskoj površini uz područje umaške "glavne plaže" u naselju Punta te u naselju Stella Marisa. Na njima su zabilježili ogromne plutajuće crvene mrlje. Mrlje se rasprostiru uz umašku šetnicu i plaže gdje se Umažani rekreiraju pa im ti prizori nisu mogli promaknuti. Naprotiv izazvalo je kod mnogih veliku zabrinutost i potaklo ih na javnu raspravu preko društvenih mreža o ispuštanju blatnjave vode direktno u more, koja je prouzročila to crveno onečišćenje. No, nitko od možebitnih krivaca nije se oglasio.

Stoga smo i mi posjetili sporne lokacije. Radi se o dva gradilišta i dvije različite investicije, no gotovo s identičnim načinom izvođenja radova na kojima su izvođači radova uspjeli onečistiti umaško more, zacrvenjeti ga istarskom crljenicom. Obilaskom naselja Stella Marisa, Lagune, uz same istarske vile, vrše se iskopi na zemljanoj površini gdje nailazimo na uredno istaknutu ploču sa svim dostupnim podacima o vrsti radova, investitoru, izvođaču radova, građevinskoj dozvoli…. Tu se radi o izgradnji spojnih cjevovoda iz sustava sliva Savudrija i sliva Umaga. Iskopavanjem mjesta za spajanje cjevovoda u malom bazenu probijeno je dno ispod razine mora pa izbijaju morska voda i kanalizacija, a sve to pomiješano s crvenom zemljom. Jednom premosnicom, odnosno uz pomoć cijevi, sve se odvodi do morske obale gdje se onečišćenu vodu ispušta u more. Iz tog je razloga već dva tjedna morska površina uz obalu naselja muljevito crvena i doima se - prljavo!Crveno more u Umagu

Drugi slučaj, na Punti, još je drastičniji. Problemi su počeli koncem prošlog tjedna s radovima na zelenoj površini u neposrednoj blizini najstarije umaške glavne plaže. Ovdje ploču s podacima nismo našli na vidnom mjestu. No, uvidom na stranice Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) RH objavljena je građevinska dozvola za taj projekt pa saznajemo da na mjestu bivšeg ugostiteljskog objekta Paviljona, investitor Plava Laguna gradi bazenski kompleks s pratećim sadržajima - građevinu za animaciju sa sanitarijama. Ishodili su građevinsku dozvolu, no iz pouzdanog izvora doznajemo da je upitno je li prošloga tjedna bila pravomoćna. Međutim, građevinski radovi bili su u velikom zamahu. Navodno iz umaškog komunalca "6. maj" nisu dozvolili izvođaču radova ispust prljave vode u kanalizacijske cijevi pa je to razlog ispuštanja prljavog mulja u more. Ipak, ubrzo je postignut dogovor pa je problem sada uklonjen. No, ostaje pitanje odakle svo to silno onečišćenje i blatnjava voda u moru? Problem na Punti iste je naravi kao i u Stella Marisu. Pri iskopavanju bazena, strojevi su došli do ispod razine mora te je izbijala morska voda koju su tako onečišćenu crvenom zemljom radnici vatrogasnim cijevima ispuštali u more na glavnoj plaži. Da se radilo o enormnim količinama vidi se iz dana u dan, jer se "crveno more" proširilo uzduž obale od Punte do rubnih dijelova naselja Stella Marisa. Zato su građani, zgroženi tom pojavom, intervenirali i kudili bespomoćno po društvenim mrežama, apelirali na Zeleni Umag, tražili pomoć i od medija. Stoga smo, nakon obilaska gradilišta, promptno poslali upit Plavoj Laguni o nastalom slučaju. Tko nadzire radove na kompleksu bazena i tko je dopustio izlijevanje crvenog blata u more? Isto tako, zanimalo nas je da li je projektom predviđeno da će i buduće ispuštanje klorirane vode iz bazena odlaziti u more.

Nažalost, glasnogovornik Plave Lagune je na godišnjem odmoru te će odgovori od investitora pričekati sljedeći tjedan. Drugi smo upit poslali na adresu Centra za istraživanje mora u Rovinju (Institut Ruđer Bošković) kako bi otkrili eventualne posljedice nakon onečišćenja po morsku floru i faunu, odnosno zanimala nas je vrsta i količina „zagađenja“ kao i okvirni vremenski period u kojem se može očekivati morsko samočišćenje. Uputili smo upit i Inspekciji zaštite okoliša Državnog inspektorata RH jesu li utvrdili možebitne nezakonitosti prilikom izvođenja ovih radova, odnosno ispusta u more.

U očekivanju svih odgovora, a na radost zabrinutih Umažana, možemo izvijestiti da smo jučer prilikom posjeta spornim mjestima uz obalu ustanovili da su ispusne cijevi - uklonjene iz mora! Nema ih više ni u Stella Marisu niti na Punti! Jesu li pritisci i kritike javnosti preko društvenih mreža urodile plodom, odnosno utjecale na izvođače radova da ih uklone, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, no kakogod bilo, vrijedan okoliš Umaga bit će pošteđen daljnjih zagađenja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter