U NASELJU PUNTA

RIJEŠEN PROBLEM: Razbistrilo se "crveno more" na umaškoj glavnoj plaži! Saznajemo i što se dogodilo

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Proteklih dana more je bilo intenzivne crvene boje / Danas je more na umaškoj plaži čisto i bistro (Snimila Sanja Bosnić)

Proteklih dana more je bilo intenzivne crvene boje / Danas je more na umaškoj plaži čisto i bistro (Snimila Sanja Bosnić)


Nećemo izgovoriti "Tresla se brda, pročistilo se more", ali stoji činjenica da se "crveno more" u naselju Punta na umaškoj gradskoj plaži samo pročistilo.

Ogromna crvena mrlja koja se do početka tjedna protezala morem uzduž obale prema naselju Stella Marisa danas se povukla i more nas je dočekalo u svoj svojoj jutarnjoj bistrini kao da se prethodnih dana ovdje nije zbio jedan neviđeni "fenomen" onečišćenja prouzročen radovima na obližnjem gradilištu.

Takva pojava je izazvala veliko zgražanje umaške "zelene" javnosti koja je zatresla komentarima i kritikama na društvenim mrežama odgovorne za možebitni "ekocid".

Tragom kritika obišli smo "prljavo" mjesto događaja u utorak utvrdivši da se u blizini umaške gradske plaže, omiljenog kupališta brojnih roditelja i djece Umaga, hotelijersko društvo Plava Laguna, na lokaciji nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Paviljona, gradi kompleks bazena. Uočene činjenice oko onečišćenja prenijeli smo u današnjem tiskanom izdanju Glasa Istre.

Toga su dana još uvijek na moru bile prisutne velike crvene mrlje, kao posljedica vršenja iskopa bazena u blizini. Naime, kopanjem korita bazena prodrlo se ispod razine mora te su morsku vodu pomiješanu s crvenom zemljom radnici vatrogasnim cijevima izlijevali direktno u more na glavnoj plaži. Nismo otkrili tko je izvođač radova, jer na vidnom mjestu nije bila izvješena podatkovna ploča.

A o kojim se razmjerima onečišćenja radilo svjedočile su brojne fotografije čitatelja snimljene na licu mjesta koje su pristizale na adresu redakcije.

Istodobno, na radost žitelja grada, ustvrdili smo i da su vatrogasne cijevi izvučene iz mora, uredno pospremljene na kamioncinu te je blatnjava morska voda prestala šikljati u more.

Uputili smo dopis društvu Plava Laguna zatraživši pojašnjenje o izvođenim radovima i razlogu ovakvog propusta, ali nam je odgovoreno, iz objektivnih razloga, tek nakon objave teksta. Ustvari se korespondencija mimoišla. Stoga pristigli odgovor danas prenosimo u cijelosti radi pravovaljanog informiranja javnosti.

"Plava Laguna na Punti gradi kompleks bazena. Privremeno zamućenje mora nastalo je pri povratu morske vode u more, nakon što je ista prodrla u građevinski iskop te se dijelom pomiješala sa zemljom, čemu su pridonijele i oborinske vode.

Zamućenje mora je otklonjeno, a ispumpavanje morske vode je preusmjereno na pročišćavanje te povrat u more preko sustava javne odvodnje, u koordinaciji s nadležnim tijelima. Ukoliko se ustanovi nastanak eventualnog taloga na dnu obližnje morske uvale, isti će se ukloniti".

Srećom, crveni talog je nestao s morskog dna zahvaljujući prirodnom samoizlječenju i umaški žitelji mogu nastaviti uživati u ljepotama svog vrijednog krajolika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter