FESTIVAL MANEŠTRI

GRAČAŠKA PUBLIKA najviše voli povrtnu maneštru



U sklopu proslave Vidove i Dana općine Gračišće održan je tradicionalni festival istarskih maneštri na kojem je ovo poznato istarsko jelo kuhalo osam ekipa. Ekipa Turističke zajednice Čavle kuhala je maneštru z ripon, DVD Gračišće pripremilo je maneštru z koromačon, Gracisćanke su kuhale povrtnu maneštru, a Župni zbor sv. Vida maneštru z trukinju. Bistro "Pod lipom" ponudio je maneštru z gomoljami, Žminjci su skuhali maneštru z sipami, Poljanci maneštru s škandelon, a hotel "Lovac" jotu. Kuhalo se također na tradicionalan način četiri sata na štednjacima na drva, a kada je sve bilo gotovo, u 18 sati krenula je degustacija i ocjenjivanje maneštri. Iako je svaka ekipa skuhala između 20 i 30 litara maneštre sve je doslovce planulo u manje od sat vremena. Kuhari su se radovali jer su očito pripremili dobra jela, organizatori, Općina Gračišćem, jer ništa nije ostalo za drugi dan, ali neki su gosti ipak ostali malo zatečeni jer nisu uspjeli kušati sve meneštre koje su namjeravali.

Nakon uživanja u toploj maneštri publika i stručni žiri dali su se na ocjenjivanje. Prema ukusu Davora Šišovića novinara i gastro promotora, Anne Colquhoun antropologinje iz Londona, Irme Šuran predstavnice Općine Gračišće, Anga Maružina predstavnika publike, Sanje Kantaruti direktorice Turističke zajednice središnje Istre i Valtera Žgrablića predstavnika kuhara najbolje je ocijenjena maneštra s koromačon koju su skuhale Suzi Pužar i Majda Bulić članice DVD Gračišće. Drugo je mjesto prema ocjeni žirija pripalo Žminjskoj meneštri z sipami, a treće joti koju su pripremile kuharice hotela ?Lovac?. No, prema ocjeni publike simpatije i njenu nagradu dobila je povrtna maneštra Gracisćanki Erminije Erijavac, Silvije Klarić i Isabel Putinja. Njihova je maneštra bila bez mesa, a u velikom loncu one su skuhele gotovo 30 litara maneštre sa, kako kaže Silvija, 27 sastojaka, povrća i onime što se može smatrati povrćem. Što su sve stavile u lonac, Silvija nije mogla odjednom nabrojati, ali glavni su sastojci bili pažul, grah, bob, leća, šeljen, peršin, tikvice pa i kopriva. Kuhalo se bez pešta samo na maslinovom ulju, a česan je narezan i to u lonac, ne iskosan, kako se obično stavlja u maneštru.

- Maneštra bi sigurno bila ukusnija da je odstojala barem pola sata, ali kad su ljudi navalili nije ih se moglo odbiti kaže Silvija.

Prema mišljenju žirija najbolja je bila maneštra koju su skuhale gračaške vatrogaskinje.

- Koromač je najvažniji, ali bez svinjskog jezika ne može se skuhati dobra maneštra s koromačon, kaže Majda Bulić. Osim koromača u njihovom se loncu kuhao grah, kumpir, koromač i malo blitve. Dodale su još sol, papar i sve to kuhale četiri sata.

Novost u ovogodišnjoj ponudi bila je maneštra z sipamu koju s kuhali Žminjci Vinko Slivar i Dragan Jeromela. O kakvoj se maneštri radi Jeomela pojašnjava:

- To je maneštra od verduri, a na mesto mijesa smo stavili sipi. Sipe su pripremili na luku, a onda su im dodali povrće, grah, grašak i tjesteninu. Stavili se malo salse da se zgusne. I ova je maneštra pripremljena bez pešta samo na maslinovom ulju, ali s dosta crvenog luka i češnjaka.

Prilikom podjele nagrada Šišović je svim kuharima zahvalio što su ponudili široku lepezu recepata i vizija što bi maneštra sve trebala biti. Općinski načelnik Ivan Mijandušić zahvalio je kuharima, ali i publici koja je došla kušati njihova djela.

- Svi ste skuhali jako dobro, a koliko je dobro bilo najbolje govori to što se pojelo sve, do zadnje žlice, rekao je Mijandrušić.

U žiriju je ove godine bila i britanska antropoginja Anne Colquhoun koja za svoj doktorski rad istražuje istarsku kuhinju. Njen je favotit bila manešta s koromačon, koja, dodaje, ima specifičan okus kakav još nije osjetila. Prema njenom mišljenju maneštra je zanimljivo jelo jer se može pripremati na razne načine, a ima i mnogo različitih nijansi okusa, što je jako zanimljivo i neobično.

U sklopu festivala maneštri održan je i sajam domaćih proizvoda: vina, sireva, sokova, voća i drugih proizvoda lokalnih proizvođača. Tako s ovogodišnjeg festivala manešti gosti iz Gračišća osim lijepih sjećanja ponijeti i nešto ukusno i nepcu ugodno. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter