Festival istarskih maneštri na gračaškom placu

Najbolja je bila "maneštra z gumoljami", pa jota s kapuzom te maneštra s koromačem

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Festival istarskih maneštri jedna je od najautentičnijih istarskih fešti koja privlači uglavnom domaće posjetitelje, ali je sve više prepoznaju i turisti kojih nije manjkalo niti ove subote navečer na gračaškom placu gdje su se na špaherima na drva satima kuhale tradicionalne, ali i inventivne maneštre.

Nakon stanke zbog pandemije, festival istarskih maneštri održan je po 18. put u sklopu tradicionalne proslave Vidove uz koju je održana mala tržnica domaćih proizvoda, smotra istarskih tovara, malonogometni i boćarski turnir te zabavno večer uz Malvazija Band i Gustafe. Po broju posjetitelja, ali i pozitivnoj atmosferi vidjelo se da je ova manifestacija mnogima nedostajala.

Rezanci poput lazanja

Natjecalo se devet kulinarskih ekipa, a peteročlani je žiri imao zahtjevan zadatak da ih sve isproba i ocijeni prema kriterijima mirisa, okusa i općeg dojma. Kada su se svi bodovi zbrojili vidjelo se da su između prve četiri kulinarske ekipe neznatne razlike od jednog ili dva boda.

No, pobjednička je maneštra bila ona nazvana "maneštra z gumoljami" koju je spravila ekipa "Jasličari" iz Gračišća u sastavu: Alen Bažon, Ljerka Ćus, Albert Vojsković i Marko Škrgat. Naziv su dobili po tome što već godinama izrađuju već nadaleko poznate božićne jaslice za gračašku crkvu. E, sad se vratimo na gumolje. To su rezanci kakve drugdje nazivaju lazanje ili tagliatelle, a u ovoj odličnoj i bogatoj istarskoj maneštri bili su skuhani upravo idealno.

Alen Bažon (Snimio Anđelo Dagostin)Alen Bažon (Snimio Anđelo Dagostin)

- Dan ranije smo skuhali kosti od pršuta, dodali smo namočeni pažul, kumpir na kocke narezan i cijeli, začinili smo s peštom od češnjaka i drugih začina. Još smo stavili pofrigane žbule, mrkve, šeljin i na kraju, pol ure prije posluživanja, smo stavili nasjeckane gumolje, otkrio nam je vođa kulinarske ekipe "Jasličari" Alen Bažon.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Drugo je mjesto zaslužila izvrsna jota s kapuzom ekipe Poljanci iz Zabrežani u sastavu Valter Žgrablić, Mauricio Pulić, Nenad Maretić i Ivana Matuhina, dok je treće mjesto osvojila ekipa Gračišćanke u kojoj su maneštru s koromačem skuhale Silvija Klarić, Gabrijela Rimanić i Irma Šuran. Nagradu publike, kao najprodavanija maneštra, dobila je "maneštra iznenađenja" ekipe Pićan: Luca Žgaljardić, ponovo Ivana Matuhina, Stefano Salamun, Antun Selar i Dean Močinić. Bila je to maneštra s trukinjom i jačmikom.

Pijat maneštre za dva eura

Ostale ekipe demokratski su podijelile četvrto mjesto: ekipa konobe Marino iz Gračišća (maneštra s koromačem), ekipa restorana Pod lipom iz Pazina (maneštra s bobićima), ekipa udruge Galignana (veganska maneštra s tofuom), ekipa gračaških vijećnika (maneštra s jačmikom), i ekipa 5M (paštafažol). Priznanja i terine nagrađenima je uručio gračaški načelnik Ivan Jeromela.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Ocjenjivački žiri je djelovao pod predsjedanjem novinara i gastronoma Davora Šišovića te četiri člana: profesionalni kuhar Mauricio Šajina, gračaški vijećnik Albert Putinja, kuhar Alen Bažon (koji je ždrijebom odabran kao predstavnik natjecateljskih ekipa) te autor ovog članka.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Istaknimo da se pojedini pijat maneštre u Gračišću prodavao za neznatnih dva eura što je (gladnim) posjetiteljima omogućilo da pojedu i više tanjura ove kraljice istarske hrane na žlicu. Lijepo vrijeme, optimalna temperatura, vesela atmosfera, pučki svirači - sve se posložilo da posjetiteljima subotnja večer u Gračišću ostane u trajnom sjećanju.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter