Nakon tri godine stanke ponovo Festival istarskih maneštri

Pijat maneštre za dva eura u Gračišću

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Vidova u Gračišću - Festival maneštri (Arhiva)

Vidova u Gračišću - Festival maneštri (Arhiva)


Ponovo će se u gradiću sv. Vida, u Gračišću, ove subote kuhati izvrsne istarske maneštre, objavili su na konferenciji za novinare organizatori ove manifestacije koja će se održati u sklopu proslave Dana Općine Gračišću, u slavu zaštitnika mjesta - sv. Vida po kojem se proslava naziva Vidova.

Kuhat će se različite maneštre

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gračišće održati će se dan ranije, u petak, s početkom u 18.30 sati. Festival istarskih maneštri pak počinje u subotu u 13 sati kada će deset kulinarskih ekipa iz središnje Istre na starinskim špaherima, na mjesnom placu, na otvorenom i pred publikom kuhati pet sati maneštre koje će se moći kušati od 18 sati. Svaki tanjur (pijat) maneštre stajat će posjetitelje dva eura, tako da je ova kulinarska manifestacija, nakon tri godine korona stanke, zadržala svoj narodnjački štih.

- Ideja je da svaka ekipa kuha različitu maneštru. Očekujemo da će tu biti klasičnih istarskih maneštri poput ljetne s bobićima, jota s kapuzom, jota s repom, maneštra s koromačem koja je možda bila i najpopularnija, zatim maneštra na bijelo koja se inače priprema na Božić ili Vazan, nadalje maneštra s jačmikom, povrtna maneštra, maneštra s paštom, zatim pašta-fažol što nije isto kao prethodna, maneštra s gljivama, s plodovima mora, ali bude i raznih varijanti proljetnih verzija, kazao je voditelj stručne gastronomske komisije i novinar Davor Šišović.

Ivan Jeromela, Andrea Lanča i Davor Šišović (Snimio Anđelo Dagostin)Ivan Jeromela, Andrea Lanča i Davor Šišović (Snimio Anđelo Dagostin)

- Maneštra je jedno najiskrenije i najdemokratskije jelo istarske tradicijske kuhinje te pripada kuhinji svakodnevice kako nekadašnjega, tako i današnjega doba, kazao je Šišović dodavši da današnjoj istarskoj kuhinji u ugostiteljstvu pripada blagdanska raskošnija kuhinja koja se inače nisu jela kroz godinu za razliku od sezonske maneštre.

Spomenuo je da je stoga pomalo žalosno da se u istarskom ugostiteljstvu ne nudi više od jedne ili dvije verzije istarske maneštre (bobići ili jota najčešće), a vjeruje da bi specijalizirani ugostiteljski objekt samo za istarske maneštre zasigurno imao dovoljno zainteresiranih posjetitelja.

Oko 1.500 posjetitelja i - Gustafi

- Ova manifestacija nije toliko komercijalna poput Smotre vina u Gračišću već ima za cilj očuvanje i promociju autohtonih proizvoda čitave središnje Istre koje u globalizaciji prirodno nestaju ili zamiru, kazao je gračaški općinski načelnik Ivan Jeromela dodavši da je to vrijednost koju općinska uprava teži zadržati.

Inače, biti će odabrani najbolji kuhari maneštri već u 19 sati. Prema kriterijima okusa, mirisa, općeg izgleda i tradicijskog izvornog ugođaja birat će se najbolje tri kulinarske ekipe, ali će i sami posjetitelji imati priliku ocijeniti maneštre, ali na način najviše prodane. Tako će se dodijeliti i posebno priznanje za najčešće prodavanu maneštru.

Očekuje se do 1.500 ljudi tijekom cijelog dana, a spomenimo i da će se na mjesnom trgu u 16 sati otvoriti "Mala tržnica domaćih proizvoda" (maslinovo ulje, vino, aromatično ljekovito bilje, ljuti umaci, brašno, povrće…).

Da će ova manifestacija privući veliki broj posjetitelja garancija je i to što će popularni Gustafi održati koncert u 22 sata, a kao predgrupa prethodit će im Malvazija Bend koji kreću u 20 sati. Svemu će pak prethoditi domaći narodni svirači koji će oplemeniti manifestaciju svojim nastupima.

Tijekom dana održat će se malonogometni i boćarski turnir, dok će se idućeg dana, u nedjelju, održati svečana misa povodom dana sv. Vida. Organizator manifestacije je Općina Gračišće, pokrovitelj je Istarska županija, a partner Turistička zajednica središnje Istre.

Smotra umjesto utrke tovara

Za razliku od prethodnih godina i tradicije, neće biti organizirana utrka tovara, odnosno magaraca, već "Smotra istarskih tovara" čime se želi podignuti svijest o važnosti očuvanja ove domaće životinje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter