13. KOLOVOZ 1914.

GODIŠNJICA POTONUĆA "BARONA GAUTSCHA" Sjećanje na žrtve obilježeno tradicionalnim memorijalnim zaronom istarskih ronioca

| Autor: Aleta BRATTONI
Kod ronjenja na ovu poznatu olupinu, potrebna je doza opreza (V. BJELAJAC)

Kod ronjenja na ovu poznatu olupinu, potrebna je doza opreza (V. BJELAJAC)


Tradicionalnim memorijalnim zaronom četrdesetak se ronioca, zbog epidemioloških mjera podijeljeno u dva broda, simboličnim postavljanjem vijenca na ovaj putnički parobrod, prisjetilo na kobni događaj koji je označio kraj brojnih života * Ovaj kultni brod svojom dužinom od 84 metara na dnu mora i dalje leži baš kao da plovi, što ga, između ostalog, čini zanimljivom ronilačkom destinacijom

Ronioci istarskih ronilačkih klubova, predvođeni domaćinima, rovinjskim Klubom za podvodne aktivnosti, u nedjelju su odali počast žrtvama "Barona Gautscha" 106 godina nakon njegova potonuća.

Naime, 13. kolovoza 1914. ovaj je takozvani "jadranski Titanic", naletjevši na vlastitu minu, potonuo na oko devet nautičkih milja od Rovinja, i to u svega nekoliko minuta, što je onemogućilo spašavanje većeg broja ljudi. Zbog ratnog stanja, putnici, a poglavito vojnici i djeca, nisu popisivani, stoga je točan broj umrlih u ovoj tragediji nepoznanica.

Ipak, nagađa se kako se njihov broj kreće od 150 pa sve do 250 žrtava. Smatra se također kako su najveći broj poginulih činili upravo žene i djeca, pa se isti smatraju prvim civilnim žrtvama Prvog svjetskog rata.

Tradicionalnim memorijalnim zaronom četrdesetak se ronioca, zbog epidemioloških mjera podijeljeno u dva broda, simboličnim postavljanjem vijenca na ovaj putnički parobrod, prisjetilo na kobni događaj koji je označio kraj brojnih života. Inače, ovaj kultni brod svojom dužinom od 84 metara na dnu mora i dalje leži baš kao da plovi, što ga, između ostalog, čini zanimljivom ronilačkom destinacijom.

Naime, isti se nalazi među pedeset najpoznatijih olupina u svijetu. Predsjednik KPA Rovinj, Davide Brattoni, navodi kako bi se "Baron Gautsch" kao ronilačka destinacija trebao više promovirati jer se radi o zaista jedinstvenom doživljaju za ronioce.

- Osim njegovog specifičnog uspravnog položaja, prava je rijetkost što se u olupinu može i ulaziti. Kod ronjenja na Baron Gautsch, ronioce će također oduševiti njegova flora i fauna jer isti služi kao utočište brojnim morskim bićima, govori Brattoni.

Ipak, kod ronjenja na ovu poznatu olupinu, potrebna je doza opreza. S obzirom na to da se do nje treba zaroniti na dubinu od najmanje 27 metara, dok je najniži dio broda na 40 metara, pogodna je za ronioce s naprednom kategorijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter