ODRŽANA I VJEŽBA TRAGANJA I SPAŠAVANJA

PRIJE VIŠE OD STOLJEĆA U ROVINJSKOM AKVATORIJU POTONUO "BARON GAUTSCH": Ronioci položili vijenac u znak sjećanja na žrtve

Ovaj je putnički parobrod duljine 84 metara potonuo 1914. godine, naletjevši na vlastitu minu koja je štitila tadašnju austro-ugarsku luku - Pulu

| Autor: Aleta BRATTONI


Istarski ronioci u velikom su se broju odazvali na vježbu traganja i spašavanja na potonulom brodu koja se održala ove subote na poznatoj olupini Baron Gautsch.

Vježba je odrađena u organizaciji Ronilačkog saveza Istarske županije uz koordinaciju rovinjskog Kluba za podvodne aktivnosti.

U ranojutarnjim satima šezdesetak ronioca iz šesnaest istarskih ronilačkih klubova krenulo je brodovima "Emilija", "Stupica" i "The Old Diver" devet nautičkih milja od Rovinja. Tamo, na dubini od četrdesetak metara, leži jedna od pedeset najpoznatijih olupina svijeta.

Polaganje vijenaca na "Baron Gautsch"

Baron Gautsch poznat je, osim po samoj priči stradanja i brojnih kontradikcija koje se za navedeno vežu, i kao vrlo zanimljiva ronilačka destinacija, dijelom zato što brod i dalje stoji u uspravnom položaju, baš kao da i dalje plovi, pa je tako moguće u određene prostorije ući, a krasi ga također bogata flora i fauna.

Ovaj je putnički parobrod duljine 84 metara potonuo 1914. godine, naletjevši na vlastitu minu koja je štitila tadašnju austro-ugarsku luku - Pulu.

Polaganje vijenaca na "Baron Gautsch"

U sklopu spomenute vježbe, ronioci su iskoristili priliku kako bi obilježili 107. godišnjicu potonuća Baron Gautscha, te položili vijenac u sjećanje na njegove žrtve.

Njihov se točan broj ne zna, no nagađa se kako se radi o 150 do 250 ljudi, poglavito žena i djece, koji ujedno čine prve civilne žrtve Prvog svjetskog rata.

"Sve su tri grupe uspješno odradile vježbu bez obzira na jako strujanje mora u trenutku njenog odrađivanja. Kao osiguranje i dežurni ronilac angažirana je JVP Rovinj. Zaron je protekao bez ikakvih incidenata, na zadovoljstvo svih sudionika", izjavio je predsjednik Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj, Davide Brattoni.

Polaganje vijenaca na "Baron Gautsch"

Spomenimo također kako se ove godine obilježavanju godišnjice potonuća pridružio Muzej Grada Rovinja, pa su tako počast žrtvama odali i na brodu, gdje je glazbu koja se slušala uoči Prvog svjetskog rata na violini izvodio Milan Grbić.

Podsjećamo kako se u sklopu ciklusa "Potonuli brodovi" u rovinjskom Muzeju do konca rujna može razgledati upravo izložba o Baron Gautschu.

glazbu koja se slušala uoči Prvog svjetskog rata na violini izvodio Milan Grbić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter