GRADSKI PROGRAM IDE DALJE

"DOLCEVITA" OGRĆE PULU U NOVO RUHO: Obnovljena zgrada u Zagrebačkoj ulici, nedavno i na Verudi

Iz Grada podcrtavaju da je čak 43 posto investicije u Zagrebačkoj 35 sufinancirano iz Dolcevite

| Autor: Duška PALIBRK
Zgrada u Zagrebačkoj prije i poslije obnove

Zgrada u Zagrebačkoj prije i poslije obnove


Skinute su skele i obnovljena fasada zgrade u Zagrebačkoj ulici na broju 35 ugledala je svjetlo dana, bljesnuvši usred, nažalost, oronulog okruženja. Iz Grada podcrtavaju da je čak 43 posto ove investicije sufinancirano putem gradskog projekta "Dolcevita". Od ukupno ovdje uloženih oko 290 tisuća kuna, iz gradskog je proračuna stiglo 125,2 tisuće kuna. Zgradom upravlja Eki inženjering, a radove je izvelo društvo Chianti.

Uz pomoć "Dolcevite" nedavno je završena i obnova zgrade na adresi Negrijeva 19, preko puta Mornaričke bolnice na Verudi, a upravo je započela obnova u Ulici Sergijevaca na broju 13, poručuju iz gradske uprave.

- Uređenje pročelja prvenstveno je obaveza vlasnika posebnih dijelova zgrade, međutim, prepoznali smo važnost izgleda zgrada koje predstavljaju "lice grada" te je nužno njihovo održavanje u očuvanju cjelokupne vizure, posebno užeg povijesnog gradskog središta. Održavane zgrade dio su urbanog identiteta grada i nezanemariv javni interes, ističe gradonačelnik Boris Miletić.

Putem gradskog projekta "Dolcevita" duže od 10 godina pomaže se (su)vlasnicima zgrada da lakše obnove i urede pročelja i krovove, od povijesne gradske jezgre koja je prioritetna zona, do šireg gradskog središta, pa i dalje, na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima. Za objekt u zoni prioriteta može se iz gradskog proračuna ostvariti sufinanciranje do najviše 178 tisuća kuna, izvan te zone najviše 133 tisuće, uz poseban dodatak ukoliko je Grad suvlasnik poslovnog prostora ili stana u zgradi.

Već obnovljene zgrade s uličnim pročeljem u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini grada mogu se natjecati za sufinanciranje zamjene dotrajale stolarije, a svi, na području cijeloga grada, imaju mogućnost sufinanciranja uklanjanja grafita s pročelja.

Projektom Dolcevita je do sada sufinancirana obnova 64 građevine, od čega 41 u kulturno-povijesnoj jezgri grada i 23 izvan zone zaštite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter