PULSKA BOLJKA

PROJEKT OBNOVE FASADA U STAROM GRADU: U deset godina u sklopu Dolcevite obnovljeno TEK 57 PROČELJA

| Autor: Chiara BILIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Koliko je zapravo tempo realizacije projekta Dolcevite spor najbolje govori činjenica da je do 2012. godine Grad putem tog modela obnovio tek tri pročelja. Te se godine, međutim, pokreće još jedan projekt - Tisuću fasada. U sklopu njega je izrađen katalog kojim su utvrđeni osnovni podaci o oronulim građevinama

U deset godina Grad Pula je projektom Dolcevita, kojim sa suvlasnicima derutnih zgrada sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovova, uložio 4,4 milijuna kuna i uredio 57 građevina, dok je ove godine obnovljen tek jedan objekt, odnosno blok zgrada. Sudeći po brojnim natpisima na pročeljima poput: "Oprez! Fasada se urušava!", kojih je svakim danom sve više, pulskim se ulicama još uvijek hoda na vlastitu odgovornost.

Obnova fasada primarno je obaveza vlasnika, odnosno suvlasnika zgrade. No, u starim zgradama u centru Pule najčešće živi manje od deset stanara, nerijetko slabijeg ekonomskog statusa kojima je takav pothvat prevelik zalogaj. Tim više što obnova u kulturno-povijesnoj cjelini grada podliježe posebnim uvjetima koje propisuje i nadzire Konzervatorski odjel u Puli zbog čega se iznos potreban za obnovu u nekim slučajevima povećava. Lice grada zbog nedostatka novca i nemara tako tone u propast.

Svjesni problema

- Pula možda više od ostalih gradova u Istri ima potrebu obnavljati i urediti pročelja velikog broja zgrada, kako javnih tako i privatnih. Svjesni smo, naime, da nije moguće učinkovito poduprijeti razvoj gospodarskih djelatnosti poput trgovine, ugostiteljstva i turizma u sredini s neuređenim pročeljima, istaknuo je u kolovozu 2012. godine tadašnji dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin.

Iako naizgled po tom pitanju pomaka nema, iz Grada kažu da su (još uvijek) svjesni problema te da je uređenje starogradske jezgre jedan od najvažnijih projekata.

- Jedan od načina kojim Grad sufinancira obnovu je spomenička renta putem koje je moguće ostvariti financiranje do 178 tisuća kuna. Sufinanciranje obnove pročelja omogućeno je i temeljem suvlasničkog udjela Grada u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade, a s namjerom stvaranja ljepše slike grada sufinancira se i uklanjanje grafita. Svjesni činjenice da obnova građevina iziskuje značajna sredstva, kod onih građevina gdje je Grad vlasnik poslovnog prostora ili stana sugrađanima se izlazi ususret i sufinanciranjem obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve i to sedam godina unaprijed, govori pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter