Optimistički planovi

Do početka ljeta Kaštelir dobiva dvije nove biciklističke staze

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Arhiva

Arhiva


Prva će biti obiteljska biciklistička staza nazvana Stari rimski put, duljine 11,5 kilometara, namijenjena obiteljskim biciklističkim turama koja će ići iznad doline rijeke Mirne te se lagano penjati natrag prema Kašteliru, djelomično i trasom povijesne rimske ceste Via Flavia. Druga će staza biti namijenjena mountain-bike vozačima i, sa svojih 24 kilometra duljine, bit će mnogo zahtjevnija

 

S dobrim vjetrom u leđa proizašlim iz izvrsnih turističkih rezultata u prošloj godini, s porastom od 17 posto turističkih dolazaka i 20 posto ostvarenih noćenja više nego u prethodnoj godini, Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci u ovu godinu ulazi s velikim planovima i očekivanjima. Skupština Turističke zajednice je nedavno usvojila program rada za ovu godinu koji će biti potkrijepljen budžetom od nešto manje od 400 tisuća kuna. 

Mala općina s 2.050 turističkih kreveta

Najznačajniji projekti u koje će se uložiti taj novac, izvješćuje nas voditeljica TZ-a Romina Sinosich, su uređenje i označavanje biciklističkih staza, zatim povećanje vidljivosti i promocija destinacije, unapređenje i valorizacija turističkih manifestacija, bolje povezivanje javnog i privatnog sektora te kvalitativno i estetsko unapređivanje uvjeta boravka gostiju i same estetike mjesta. U ovoj maloj općini s oko 1.500 žitelja sve je više registriranih iznajmljivača: na početku godine evidentirano ih je 386, a svi zajedno na raspolaganju imaju 431 turistički smještajni objekt s ukupno 2.050 kreveta. Najveći broj turističkih dolazaka i noćenja ostvaruju kuće za odmor s bazenom i različitim popratnim sadržajima, što u Turističkoj zajednici tumače potvrdom da ovakva mikro destinacija poput općine Kaštelir-Labinci ima potencijal privlačenja gostiju više i visoke platežne moći. K tome, najveći broj gostiju dolazi iz Njemačke. Takvi podaci uvelike određuju i prioritete u planiranim aktivnostima unapređenja turističke ponude.

Znak optimizma s kojom se na Kaštelirštini ulazi u novu turističku godinu je udvostručenje planova koji se tiču biciklističkih staza. Još nakon lanjske ljetne sezone govorilo se o jednoj biciklističkoj stazi koja će se urediti ove godine, ali plan je proširen i sada se planiraju dvije.

Prva će biti obiteljska biciklistička staza nazvana Stari rimski put, duljine 11,5 kilometara. Namijenjena je obiteljskim biciklističkim turama koje će startati iz Kaštelira s glavnog trga ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana, zatim se kretati laganim spustom prema visoravni iznad doline rijeke Mirne te se potom lagano penjati natrag prema Kašteliru, prolazeći kroz mjesta Valentići, Sabadin, Mezgeci, Cerjani, Oršići, Vranići, Tadini i Krančići. Ova tura prolazi uglavnom širokim makadamskim putovima i manjim dijelom manje prometnim lokalnim cestama, a djelomično i trasom povijesne rimske ceste Via Flavia po kojoj je i dobila ime. Staza vodi kroz pitome predjele okružene maslinicima, vinogradima i šumama koje su poznate kao bogato nalazište divljih šparoga u proljetnim mjesecima. Uz polja u ovom kraju često ćemo naići i na male kapelice koje su od davnina gradili vlasnici zemljišta kako bi zaštitili usjeve i osigurali dobar urod, a što sadržajima koji se na ovoj stazi nude pogledu budućih cikloturista dodaje na zanimljivosti. 

Staza za mountain bike vozače

Druga će staza biti namijenjena mountain-bike (MTB) vozačima i, sa svojih 24 kilometra duljine, bit će mnogo zahtjevnija, odnosno izazovna za više sportski orijentirane vozače. I ova će staza polazište imati na trgu u Kašteliru, te zatim prolaziti kroz Labince pa prema Markovcu gdje će se uključiti na trasu Parenzane u pravcu Vižinade. Kod sela Ohnići trasa staze se odvaja od trase Parenzane te dalje vodi naizmjenično kroz duboke šume, vinograde i maslinike. Najzahtjevniji dio staze prolazi od mjesta Vrbanovica do uzletišta paraglajdera, nudeći lijepi pogled na ušće rijeke Mirne i zatim se, nakon kratkog uspona, vraća kroz polja i kroz mjesto Rogovići natrag u Kaštelir.

Prema planu Turističke zajednice, na obje će se staze signalizacija, usklađena s biciklističkom signalizacijom na području cijelog turističkog klastera Porečka Rivijera, postavljati tijekom veljače i ožujka, u istom razdoblju će se izrađivati i tiskati karte obiju staza, a u travnju i svibnju će se sa statistima, koji će se po njima prvi put provozati, snimati promotivni materijali, kako bi na prijelazu proljeća u ljeto ovaj novi kaštelirski turistički proizvod već mogao biti u funkciji.

Među turističkim manifestacijama koje se posjetiteljima nude kroz glavni dio sezone ona najavljuje i podizanje na višu stepenicu već uhodanog programa Ljeto u Kašteliru, s ljetnim večernjim romantičnim koncertima u parku iza crkve uz ponudu vina lokalnih proizvođača, a nove će i bogatije sadržaje dobiti i tradicionalna Gramperijada te mjesna fešta Kuzminja krajem ljeta uz koju će se s danom razlike obilježiti i Svjetski dan turizma.

"Lokalni proizvođači su okosnica turističke ponude manjih mjesta, njihova valorizacija znači promociju teritorija, pa stoga i dalje računamo na nastavak odlične suradnje s našim vinarima, OPG-ima i poljoprivrednim proizvođačima", najavljuje Romina Sinosich. 

Redizajn Etno-zbirke u Kašteliru

Jednim od najvažnijih ovogodišnjih zadataka u kaštelirskoj Turističkoj zajednici smatraju redizajn Etno-zbirke u Kašteliru, koji će se napraviti u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine. Postojeća izložba etnografskih predmeta trebala bi tijekom ove godine dobiti još i multimedijske sadržaje te prerasti u suvremeni centar za posjetitelje koji će interpretirati nekadašnji tradicijski način života i privređivanja. Kako se u prostoru zbirke uz predmete za poljoprivredu i zanatstvo, one iz seoskog kućanstva i svakodnevnog života, nalazi i očuvano postrojenje starog motornog mlina, i ova će se atrakcija nastojati dostojno valorizirati, možda čak i njegovim osposobljavanjem za demonstraciju negdašnjeg načina mljevenja žitarica. Dio sredstava za uređenje Etno-zbirke osigurat će općina, a dio će Turistička zajednica pokušati priskrbiti na natječajima na koje će kandidirati ovaj projekt.

Izrada novih web-stranica i on-line galerije fotografija također je ovogodišnji zadatak kaštelirske Turističke zajednice, a računa se i na promidžbu turističke ponude ove općine i preko zajedničkih web-stranica klastera Porečka rivijera. "Radi se o kompletno novom, modernom web dizajnu službenih stranica s ažuriranim podacima i fotografijama, kojima ćemo predstaviti atrakcije naše općine kroz sva četiri godišnja doba, tako da pokažemo specifičnost i ljepotu kaštelirskih pejzaža u svim aspektima i bojama", kaže Romina Sinosich.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter