Prijem za delegacije iz Crne Gore

Danas proslava 365. godišnjice doseljenja crnogorskih obitelji u Peroj

| Autor: Glas Istre
Delegacija iz Crne Gore kod vodnjanskog gradonačelnika

Delegacija iz Crne Gore kod vodnjanskog gradonačelnika


Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio sa zamjenicom Dirianom Delcaro Hrelja ugostio je jučer delegaciju iz Crne Gore, koja je u Peroj stigla u povodu proslave 365. godišnjice doseljenja crnogorskih obitelji 1657. godine.

Dražena Kapu iz Udruženja Crmničana "Crmnica" iz Podgorice te Dejana Popovića iz pobratimske mjesne zajednice Jedinstvo iz Podgorice, ujedno i predstavnika podgoričkog gradonačelnika, s članovima obitelji u komunalnu su palaču dopratili predstavnici Društva perojskih Crnogoraca Peroj 1657.

Intenzivna suradnja

Miodrag Popović, predsjednik DPC-a, goste je gradonačelniku predstavio kao prijatelje, pobratime, ali i kao rođake, s obzirom na duge i intenzivne kontakte koje su ustanovili Mihajlo Škoko iz Peroja i Savo Kapa. Oblast Crmnica kod Skadarskog jezera u Crnoj Gori područje je otkud Perojci vuku korijene, a bliske veze, uzajamne susrete i kulturnu suradnju održavaju intenzivno već desetljećima.

Gradonačelnik Pastrovicchio zaželio je gostima dobrodošlicu u Vodnjan i istaknuo da je sretan zbog ovog susreta jer, osim što je upoznao dobre prijatelje Peroja, ovakve posjete potvrđuju da je multikulturalnost i prekogranična suradnja ogromno bogatstvo Vodnjanštine.

- Moramo njegovati svoju kulturu i tradiciju i ulagat ćemo u to još više truda. Budite uvjereni da će Grad Vodnjan to činiti i dalje i biti potpora daljnjoj suradnji, rekao je gradonačelnik Pastrovicchio na što mu je Dražen Kapa rekao da je uvjeren da će biti tako jer vidi da podrška i volja za suradnjom, kao i za očuvanjem prijateljstva itekako postoji.

Danas Perojska fešta

- I ove godine nas je korona poremetila, ali mi smo rekli da ćemo, bez obzira na sve, svakako doći u Peroj na proslavu, rekao je Kapa i s Dejanom Popovićem pozvao gradonačelnika i njegove suradnike da obavezno s Perojcima prvom prilikom posjete Crnu Goru.

Nakon razmjene darova druženje se nastavilo u opuštenom tonu s obzirom na brojne sličnosti i veze Crne Gore i Istre kroz povijest, kulturu, tradiciju i gospodarstvo.

Tradicionalna Perojska fešta u povodu 365. godišnjice doseljenja crnogorskih obitelji u Peroj održava se danas 23. srpnja s bogatim sportskim, kulturnim i zabavnim programom. Cjelodnevna manifestacija započinje jutarnjom svetom liturgijom u crkvi Svetog Spiridona, nastavlja se otvorenjem izložbe likovno-kreativne kolonije "Moja Peroja 2022." u 17 sati, otvaranjem muzeja "Zavičajni spomenar" i biblioteke "Njegoš" u 18 sati, kulturnim programom DPC "Peroj 1657" i gostiju (Zajednica Talijana Vodnjan, KUD Vodnjan, Ansambl narodnih igara i pjesama - Vojnić, zbor Nacionalne zajednice Crnogoraca - Rijeka ) u 20 sati, a od 22 sata kreće zabava uz Funbox band! Nažalost, zbog tehničkih problema, neće se održati najavljeno natjecanje u potezanju konopa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter