Perojska fešta

Uz crnogorsko kolo u Peroju će uvijek biti mjesta za talijansku furlanu i hrvatski balun

| Autor: Bojana Čustić Juraga
Tradicija se čuva i kroz nanstupe folklornih skupina (Foto: Grad Vodnjan)

Tradicija se čuva i kroz nanstupe folklornih skupina (Foto: Grad Vodnjan)


Perojskom feštom, a koja je među žiteljima iznimno popularna i omiljena, proslavljeno je preksinoć 366 godina od doseljenja crnogorskih obitelji u Peroj. Nakon bogatog kulturno-umjetničkog programa, fešta na perojskoj placi nastavila se do kasno u noć uz zabavni glazbeni program koji je brojnoj publici priuštio popularni Night Express.

Brojni uzvanici

Kako izvješćuju iz Grada Vodnjana kulturno-umjetničkom programu Društva perojskih Crnogoraca »Peroj 1657« prisustvovali su brojni uzvanici. Uz predstavnike lokalne i regionalne uprave, predvođene gradonačelnikom Vodnjana Edijem Pastrovicchijom te dožupanicom Jessicom Acquavita, proslavu su uveličali i Stanica Popović, generalna direktorica Generalnog direktorata za konzularne poslove i suradnju s dijasporom Crne Gore, dr. Milo Lućić, ministar savjetnik u Generalnom direktoratu, mr. Ivan Jovović, predsjednik Matice crnogorske, Arben Jakupi, v.d. direktor Uprave za suradnju s dijasporom, i drugi.

- Proslava ne može proći bez prijatelja iz Udruženja Crmničana »Crmnica« iz Podgorice, predvođenih Draženom Kapom, niti bez Dejana Popovića iz pobratimske Mjesne zajednice Jedinstvo te prijatelja iz Bijelog Brda kod Osijeka, koje s Perojcima veže slična sudbina kroz stoljeća. Manifestaciji su prisustvovali i arhimandrit Danilo Ljubotina te paroh Goran Petković, izvješćuju organizatori.

(Foto: Grad Vodnjan)Posjetitelje je zabavljao popularni Night Express (Foto: Grad Vodnjan)

- Svi smo mi u Istri potomci nekih naseljenika. Mnoga su sela u Istri naseljavana upravo u doba Venecije, kad su i vaši preci stigli. Ali samo vi u kolektivnoj memoriji na potpuno jasan način nosite odgovore na pitanja: tko ste i otkuda ste došli? Znate i s koliko su ljubavi prema novom zavičaju vaši preci zasadili ovdje novo korijenje, rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio. Podsjetio je da su Perojci sačuvali svoju vjeru, pismo, jezik i običaje i u najtežim povijesnim trenucima te naveo da danas neće biti razumijevanja za one koji su zatirali nečije identitete na multikulturnoj Vodnjanštini.

Dobra zabava

Tijekom večeri plesom, pjesmom i svirkom predstavile su se folklorna sekcija DPC-a »Peroj 1657«, zbor NCZ-a Rijeka, Zajednica Talijana Vodnjan te KUD Uljanik. Najavljujući gostovanja, tajnik DPC-a Nikola Škoko zahvalio se susjedima Talijanima i Hrvatima koji su ih čuvali kroz stoljeća, te rekao da će uz crnogorsko kolo u Peroju uvijek biti mjesta za talijansku furlanu i hrvatski balun. Uzvanici iz Crne Gore izrazili su počast i divljenje očuvanju identiteta od 1657. godine naovamo te istaknuli da će Perojci uvijek imati potporu institucija za takav cilj.

(Foto: Grad Vodnjan)Perojska fešta omlijena je među žiteljima (Foto: Grad Vodnjan)

U nastavku večeri brojnu publiku na Placi i Gromači zabavljali su uvijek dobro raspoloženi Night Express, a sudeći prema komentarima i ova će se Perojska fešta pamtiti kao jedna od posjećenijih i veselijih u svojoj dugoj tradiciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter