u bazenu Istarskih Toplica

BUZET: Mali kontinentalci dobili titulu plivača početnika

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(snimila Gordana Čalić Šverko)

(snimila Gordana Čalić Šverko)


Ugodno s korisnim spojili su mali kontinentalci, učenici drugih razreda buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" i sparne ljetne dane proveli u školi plivanja u wellness bazenu Istarskih Toplica, održanoj u sklopu projekta "Sigurnost na vodi" Hrvatskog Crvenog križa, Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, koju već tradicionalno organizira Gradsko društvo Crvenog križa Buzeta.

Popularni ljetni projekt na istarskom se sjeveru provodi od 2013. godine, lani zbog korona virusa nije održan, a ovog su ljeta njime obuhvaćena ukupno 22 polaznika, zbog epidemioloških mjera podijeljena u dvije grupe, po razredima.

Nakon završene devetodnevne škole, polaznicima su uručene diplome. Svaki je dobio majicu te prestižnu titulu plivača početnika, a diplome su novopečenim plivačima uručili gradonačelnik Buzeta Damir Kajin te predsjednica buzetskog Crvenog križa Ervina Kisiček.

- Škola plivanja 'Naučimo zajedno plivati' projekt je kojeg podupire Hrvatski Crveni križ, provode ga buzetski Crveni križ, Grad Buzet, Rukometni klub Buzet i Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja". S djecom su radila dva trenera, Darko Černeha, profesor tjelesne i zdravstvene kulture i Martina Petretić, studentica završne godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu kojoj preostaje još samo diplomski. Pomagali su im i mladi volonteri Crvenog križa: Ana Paola Musizza, Matea Nežić, Ivo Flego, Ivan Črnac i Mia Medica, rekla je ravnateljica Crvenog križa Lara Černeka.

Istarske toplice omogućile su korištenje bazena po promotivnoj cijeni.

Ponosni na svoju novu diplomu dobivenu za uspješno savladan program škole plivanja čime su dobili potvrdu da su plivači početnici, mali plivači jedva čekaju svoje plivačke vještine iskušati na moru, poput Aleksa Majcana iz II.a kojem se najviše sviđa skakanje u vodu ili njegove vršnjakinje Lune Rupena iz II.b kojoj je najljepše u školi plivanja bilo je druženje i prsno plivanje.

Kroz školu plivanja prošli su sve osnove, počevši od elemenata plutanja, održavanja na vodi s rekvizitima i bez njih pa do skokova u vodu.

- Više, manje su to plivači početnici s minimalnim znanjem pa smo krenuli s privikavanjem na vodu, potom usavršavali vještine plutanja pa tehnike rada ruku i tehnike rada nogu. Vrlo je važno da djeca što prije nauče plivati pogotovo u toj najranijoj dobi jer time usavršavaju i motoričke sposobnosti, istaknula je Martina Petretić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter