školA plivanja za osnovce u organizaciji buzetskog Crvenog križa

Drugašići u Istarskim Toplicama kao ribice u vodi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U desetom, jubilarnom izdanju, škola plivanja u wellness bazenu Istarskih Toplica već je tradicionalno održana za učenike drugih razreda Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja« Buzet, i to u sklopu projekta »Sigurnost na vodi« Hrvatskog Crvenog križa, Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Buzeta.

- Projekt je to koji se provodi od 2013. godine, pa se, budući da je njime svake godine obuhvaćena generacija aktualnih drugašića, može reći da u Buzetu više nema neplivača osnovnoškolskog uzrasta izuzmu li se prvašići, zadovoljna je ravnateljica buzetskog Crvenog križa Lara Černeka.

U ljetnoj školi plivanja prolaze se sve osnove, počevši od elemenata plutanja, održavanja na vodi s rekvizitima i bez njih pa do skokova u vodu. U ovogodišnjem izdanju bila su obuhvaćena 33 polaznika podijeljena u dvije grupe. Svi su naučili plivati i dobili su majicu i diplomu za uspješno savladan program škole plivanja čime su postali plivači početnici.

Škola plivanja »Naučimo zajedno plivati« projekt je kojeg sufinancira Hrvatski Crveni križ, a buzetski Crveni križ provodi ga uz podršku Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja« i Rukometnog kluba Buzet.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

S djecom su dva radila trenera, kineziolozi Darko Černeha i Martina Petretić. Pomagali su im i mladi volonteri Crvenog križa, Buzećani Lukas Černeha i Agata Paro. Gimnazijalka jezične gimnazije u Pazinu voli volontirati.

– Volontiranje izgrađuje mlade ljude, uči ih pomagati u zajednici. Za to je dovoljno samo malo dobre volje, poručila je Agata, dok je Lukas, učenik prirodoslovno matematičke gimnazije u Pazinu, kojemu je otac također aktivan u Crvenom križu, mišljenja da je važno da djeca nauče plivati i zato im je rado pomogao.

Zadovoljni su i mali plivači, deset dana uživali su u bazenu. Drugašići Luka Tirello i Sofija Flego kažu da su i prije znali malo plivati, a sada su učvrstili svoje plivačke vještine i jedva čekaju da ih isprobaju u moru. S roditeljima će uskoro otići na neku od ljetnih destinacija zapadne obale Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter