Škola plivanja

FOTO / U bazenu Istarskih toplica drugašići buzetske i oprtaljske škole usavršili plivačke vještine

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


"Tko pliva, ne tone", slogan je pod kojim je provedeno jedanaesto izdanje škole plivanja u bazenu Istarskih Toplica za učenike drugih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, u sklopu projekta "Sigurnost na vodi" Hrvatskog Crvenog križa, Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, te u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Buzet. Ove godine buzetskim osnovcima po prvi put pridružili su se i drugašići Osnovne škole Milana Šorga iz Oprtlja.

Osnove

Mali kontinentalci jedva su dočekali školu plivanja. Plivati uče ne samo radi zabave, plivanje je vještina koju usvajaju i radi spašavanja života na vodi. Djecu od rane dobi treba podučiti prevenciji i odgovornom ponašanju na vodi i uz vodu.

U ljetnoj školi plivanja prolaze se sve osnove, počevši od elemenata plutanja, održavanja na vodi s rekvizitima i bez njih pa do skokova u vodu. Desetodnevnom školom plivanja bilo je obuhvaćeno sedamnaest polaznika. Svi su naučili plivati i dobili su majicu i diplomu za uspješno savladan program škole plivanja čime su postali plivači početnici. Na uspješno savladanom programu škole plivanja čestitale su im predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Ervina Kisiček i ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet Jadranka Bartolić Muzica.

Škola plivanja "Naučimo zajedno plivati" projekt je kojeg sufinancira Hrvatski Crveni križ, a buzetski Crveni križ provodi ga uz podršku Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet i Lječilišta Istarske Toplice.

S djecom su radila dva trenera, kineziolozi Darko Černeha i Martina Petretić.

- Cilj je djecu naučiti plivati da postanu plivači početnici, a s plivanjem se razvija i niz motoričkih sposobnosti te ravnomjerno jačaju mišići. Djeca u pravilu dođu s predznanjem i onda se usavršavaju tehnike plivanja, kazala je Petretić.

Zadovoljni su mali plivači, deset dana uživali su u bazenu. Drugašići Matija Flego iz Buzeta, Mei Antonac iz Livada i Aneli Matković iz Buzeta, i prije su znali plivati, a sada su usavršili svoje plivačke vještine i jedva čekaju da ih isprobaju u moru. Mei i Aneli zadovoljne su što su naučile leđno plivanje i održavanje na vodi.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Aneli Matković (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)Matija Flego i Mei Antonac (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Nastavak

- Jako nam je važno da djeca što ranije usvoje tehnike plivanja. Škola plivanja nije jedina aktivnost takve vrste, s obzirom da se i ove godine u ljetnom kampu u Novom Vinodolskom provodi projekt kojim su obuhvaćeni učenici trećih i četvrtih razreda osnovne škole. Program škole plivanja nastavljamo tako s nešto starijom djecom na moru, kazala je ravnateljica buzetskog Crvenog križa Lara Černeka.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

U Novi Vinodolski upravo je krenulo 24 učenika buzetske škole, a taj je srpanjski četverodnevni program, dodala je Černeka, osim za daljnje usavršavanje plivačkih vještina, dobar i za razvijanje socijalizacijskih vještina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter