BUZET

Crveni križ u Istarskim Toplicama organizirao školu plivanja za osnovce: MALI KONTINENTALCI KAO RIBE U VODI

Teško je reći što je malim kontinentalcima bilo privlačnije, učenje plivanja ili podjela diploma koje su im uručene po završetku desetodnevne škole. Svako je dobio majicu te prestižnu titulu plivača početnika, a diplome im je uručila predsjednica buzetskog Crvenog križa Ervina Kisiček

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Stekli titulu plivača početnika (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Stekli titulu plivača početnika (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Škola plivanja u wellness bazenu Istarskih Toplica, održana za učenike drugih razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, u sklopu projekta "Sigurnost na vodi" Hrvatskog Crvenog križa, Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, koju već tradicionalno organizira Gradsko društvo Crvenog križa Buzeta, ljetna je tradicija koja se ne propušta. Projekt je to koji se provodi od 2013. godine, a u ovogodišnjem izdanju njime je obuhvaćen 31 polaznik, podijeljeni u dvije grupe.

Diplome plivačima početnicima

Svi su naučili plivati i dobili diplomu za uspješno savladan program škole plivanja čime su postali plivači početnici. Teško je reći što je malim kontinentalcima bilo privlačnije, učenje plivanja ili podjela diploma koje su im uručene po završetku desetodnevne škole. Svako je dobio majicu te prestižnu titulu plivača početnika, a diplome im je uručila predsjednica buzetskog Crvenog križa Ervina Kisiček.

Škola plivanja "Naučimo zajedno plivati" projekt je kojeg sufinancira Hrvatski Crveni križ, a buzetski Crveni križ provodi ga uz podršku Grada Buzeta, Rukometnog kluba Buzet, Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" i Lječilišta Istarske toplice.

Foto

Volonteri i ravnateljica Crvenog križa

- S djecom su radila tri trenera, Darko Černeha, Martina Petretić i Kristina Jurić. Pomagali su im i mladi volonteri Crvenog križa Lukas Černeha, Agata Paro i Judita Paro te Ukrajinka Veronika Yepisheva, rekla je ravnateljica Crvenog križa Lara Černeka.

Darko Černeha, profesor tjelesne i zdravstvene kulture od 2013. godine je učitelj plivanja u ljetnoj školi plivanja kroz koju mali polaznici prolaze sve osnove, počevši od elemenata plutanja, održavanja na vodi s rekvizitima i bez njih pa do skokova u vodu.

- Bilo je i onih koji su se bojali vode, ali se vježbama privikavanja uspjelo odagnati taj strah i svi su uspjeli savladati sve osnove i dobiti diplomu plivača početnika, izjavio je Černeha.

Volonterka iz Ukrajine

Među volonterima bila je i 15-godišnja Ukrajinka Veronika Yepisheva iz Mariupolja koja je u potrazi za sigurnim utočištem s majkom i bakom krajem ožujka stigla u Buzet.

Foto

Ukrajinka Veronika Yepisheva

- Ravnateljica Crvenog križa Lara Černeka puno nam je pomogla, osigurala nam je smještaj i sve potrebno. Kada je predložila da volontiram u školi plivanja objeručke sam prihvatila. Volim raditi s djecom, jako mi se sviđa i bilo mi je zanimljivo, rekla nam je Veronika koja se dobro snalazi u Buzetu. Završila je tečaj hrvatskoj jezika u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", pokrenut na inicijativu buzetskoga Crvenog križa i uz financijsku potporu Grada Buzeta za osobe izbjegle iz ratom pogođene Ukrajine koje su privremeni smještaj pronašle na Buzeštini. Završila je deveti razred osnovne škole u Ukrajini i želja joj je nastaviti obrazovanje u Srednjoj školi Buzet.

Ljetni kamp

Nakon odrađene škole plivanja u Istarskim Toplicama, učenici trećeg i četvrtog razreda buzetske osnovne škole, drugu godinu za redom imaju mogućnost u organizaciji Crvenog križa uključiti se u ljetni kamp u Domu Crvenog križa "Villa Rustica" u Novom Vinodolskom gdje će usavršavati svoje plivačke sposobnosti. Za učenike viših razreda ljetni kamp u Novom Vinodolskom organiziraju buzetski profesori tjelesne i zdravstvene kulture.

Troškove boravka u ljetnom kampu plaćaju roditelji, za učenike nižih razreda dio sufinancira Gradsko društvo Crvenog križa Buzet, dok Grad Buzet za sve učenike podmiruje troškove prijevoza autobusom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter