VODNJANSKA ŠPALETA

Najavljeno 14. izdanje tradicionalne uskrsne manifestacije na Stanciji Buršić

| Autor: Sandra Zrinić Terlević
Morena Smoljan Makragić, Diriana Delcaro Hrelja i Mikela Buršić Lisjak (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Morena Smoljan Makragić, Diriana Delcaro Hrelja i Mikela Buršić Lisjak (Snimila Sandra Zrinić Terlević)


Već tradicionalna manifestacija, ove godine 14. po redu, Vodnjanska špaleta, održat će se za Uskrs, točnije 21. travnja od 11 sati nadalje na Stanciji Buršić - Pršutarni kod Milana u Vodnjanu. Tim povodom danas je u prekrasnom ambijentu Ekomuzeja na Narodnom trgu, održana konferencija za novinare uz prezentaciju prigodnih jela od špalete u režiji vrhunskog kuhara Roberta Perića.

Spašavanje špalete

Podršku 14. izdanju Vodnjanske špalete i zahvalu obitelji Buršić na ovoj tradicionalnoj manifestaciji dala je zamjenica gradonačelnika Vodnjana Diriana Delcaro Hrelja i naglasila da se ovime promovira i špaleta, ali i Vodnjan i vodnjanske delicije. O značaju manifestacije za cijeli kraj govorila je i direktorica Tutističke zajednice grada Vodnjana Morena Smoljan Makragić koja je naglasila da se manifestacija iz godine u godinu širi i raste, kako po pitanju broja posjetitelja, tako i po programu koji se tom prigodom održava.

- Jedan od ciljeva ove manifestacije, kada je pokrenuta, bio je da se poveća proizvodnja špalete koje je tada bilo jako malo. I to smo i postigli, sada već godinama unazad, i ne samo da se sve proizvedeno plasira, već danas možemo reći da su sve proizvedene špalete već prodane, istaknula je Smoljan Makragić.

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Mikela Buršić Lisjak, vlasnica pršutarne i Stancije Buršić, potvrdila je rečeno i naglasila da je špalete u proizvodnji bilo jako malo te su oni unutar obitelji odlučili posvetiti se toj proizvodnji i u tome uspjeli, zahvaljujući i pršutarima iz Istre koji su ih podržali i koji su im se i priključili, te da se danas u Istri proizvede (i sve proda) između 700 i 800 špaleta.

Govoreći o samom programu koji će se na Stanciji Buršić održavati 21. travnja, sve započinje u 10 sati utrkom po maslinicima u režiji Erika Lukšića i manifestacije Teći-Istri-Piti, dok se od 11 sati otvara kuhinja. Ove godine održat će se ovdje i mini turnir u odbojci namijenjen najmlađima, a u suradnji s Odbojkaškim klubom Vodnjan.

Meni po 15 eura

-Također, ove godine imamo dosta izlagača, a kao i do sada, ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan. Cijena menija ostaje nepromijenjena i iznosi 15 eura. U ponudi će biti špaleta giravolta, pljukanci sa šugom od špalete, kapuz, palenta sa začinskim travama, fritaja sa šparugama i mladon kapulom te maneštra po 5 eura. Od podneva posjetitelje će zabavljat Alfa Time band, a navečer stižu i Night express band. Anja Kanjir iz Konjičkog kluba iz Fažane stiže sa svojim konjima, a kao terapeut, pokazat će djeci kako se radi s konjima, a ne samo kako se jašu. Zemlja zabave imat će svoj dječji kutak, Istra buggy stiže s quadovima, a dio će biti namijenjen za hand made sajam, dok će Erman iz Žminja ponuditi svoje slastice, Ema iz Tinjana svoj domaći sladoled, Koki fritule, Damjanić koktele... U 15 sati održat će se prigodna podjela priznanja nagrađenima u programu zaštite Istarske špalete Udruge proizvođača istarskog pršuta, dok od 16 sati startaju stare igre, poput vožnje u karioli, skakanja u vriči, potrage za skrivenim špaletama i druge.

Dakle, za svakoga ponešto, i zato pozivamo ljude da dođu i uživaju kod nas, poručila je Buršić Lisjak te naglasila da najava nije potrebna jer će sijedećih mjesta biti dovoljno.

Zahvalila je Turističkoj zajednici grada Vodnjana i Gradu Vodnjanu na višegodišnjoj podršci te prijateljima iz Porchea Istra, IKB-a i Adriatic osiguranja koji ih godinama prate i pomažu.

(Snimila Sandra Zrinić Terlević)(Snimila Sandra Zrinić Terlević)

U konačnici su vlasnici Istra buggyja počastili sudionike jednom prekrasnom vožnjom po okolici Vodnjana, dok su po povratku svi imali čast isprobati vodnjansku deliciju Tortu de mandole koja je u fazi zaštite kao nematerijalno kulturno dobro, te jedinstveno desertno vino, vin de rosa od gotovo izumrle sorte muškata ruže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter