(Foto Općina Sveti Petar u Šumi)
Rekordnih 263 uzoraka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda pristiglo je na senzorno ocjenjivanje održano proteklog vikenda u Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi u sklopu projekta "S klobasicom u EU" i "Dana hrvatskih kobasica i salama". Ove godine dodijelit će se 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja, a šampion sajma i osvajač šampionske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi.
Na prošlogodišnjem ocjenjivanju postavljen je rekord s 210 uzoraka, ove godine ih je 53 više, a na pitanje kako to komentira, predsjednik senzornog povjerenstva i organizacijskog odbora sajma, općinski načelnik Mario Bratulić kazao je da su ove godine smanjili broj hobista u određenim kategorijama tako da su uzimali uzorke samo registriranih proizvođača iz odobrenih objekata, ali su zato uveli nove kategorije, tako da su svi ti uzorci ušli u kategoriju za ukupnog pobjednika.
Senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda najveće je ocjenjivanje ove vrste u srednjoj Europi koje se provodi po jedinstvenoj metodologiji sukladno pravilniku za senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda "S klobasicom u EU".
- U ovogodišnjem izdanju iza ocjenjivanja je stala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja će dodijeliti posebna priznanja svim registriranim ili odobrenim objektima, zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu. Naša manifestacija je na neki način tim potezom postala otvoreno prvenstvo Hrvatske u tih petnaest kategorija.
Prva takva manifestacija, uz ocjenjivanje sira koje je nedavno provedeno i dobilo taj značaj. Zapravo je to senzorno ocjenjivanje od najvećeg nacionalnog značaja što smo lobiranjem, ali i odličnom suradnjom s HAPIH-om zadnjih nekoliko godina, uspjeli postići, kazao je Bratulić.
Jedinstvenost događaja potvrđuje i činjenica da svake godine na ocjenjivanju sudjeluju proizvođači ih Hrvatske, ali i susjednih zemalja pa su ove godine pristigli uzorci iz Slovenije, Mađarske i Srbije. Senzorno ocjenjivanje trajalo je četiri dana, s time da su se prva dva dana zaprimali i selektirali uzorci. Suhomesnati proizvodi ocijenjeni su u 15 kategorija.
Proizvodi su se ocjenjivali pojedinačno, bodovanjem senzoričkih karakteristika. Maksimalni broj bodova koji određeni uzorak može dobiti je 60, a najniža i najviša ocjena su se kroz sustav obrade podataka poništavale te su dobivene ujednačene ocjene. Kvaliteta proizvoda određuje se zbrojem bodova dobivenim za pojedinu karakteristiku, a ocjenjivao se vanjski izgled, prerez, odnosno sastav, boja, tekstura, sadržaj te miris i okus odnosno aroma.
Ocjenjivači (Foto Općina Sveti Petar u Šumi)
- Svake godine svjedočimo sve boljoj kvaliteti proizvoda u svim kategorijama pa će se tako ove godine dodijeliti čak 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja. Najveći broj bodova ostvario je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi te osvaja šampionsku, kobasičarsku štafetu i to drugu godinu za redom. Podsjećamo kako je OPG Franjul šampion 10. međunarodnog sajma S klobasicom u EU 2024. godine te mu nakon dvije za redom osvojene šampionske titule, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu, naglasio je Bratulić.
Na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo je dvadeset senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica, salama i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Slovenije. Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU, Udruga S klobasicom u EU i Udruga proizvođača istarskog pršuta, a predsjednik senzornog povjerenstva bio je dr.sc. Mario Bratulić.
Nagrade za najbolje suhomesnate proizvode uručit će se prvog dana XI. međunarodnog sajma, 14. ožujka u Hrvatskoj kući od kobasica. Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati na kvalitetniju proizvodnju kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti tradicijske proizvode kao važan dio gastronomske ponude, te poticati uživanje u tradicionalnim suhomesnatim proizvodima. Sajam je za posjetitelje otvoren od 14. ožujka u 15 sati do 16. ožujka u 20 sati.
Sajam "S klobasicom u EU" osmišljen je kao projekt koji čuva tradiciju i običaje, a čija priča se širi diljem Europe, pa je tako ove godine priča o kobasicama i tradicionalnim proizvodima predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a krajem ožujka promocija se nastavlja i u New Yorku.
- U tijeku su razgovori s američkim partnerima oko organizacije promocije u New Yorku. Mi ćemo uz tri viteza od klobasic na supetarskom sajmu, po prvi puta izabrati najmanje tri počasna viteza ili viteza ambasadora u inozemstvu, tako da ćemo u New Yorku dobiti najmanje tri promotora, a što će se nastaviti i u Europi.
Zapravo je to naš iskorak u Europu i u svijet na jedan poseban način gdje se promovira naša tradicija. To je rezultat toga što se mi kao mala općina, mala zajednica, brendiramo kao zavičaj istarskih tradicija i pokušavamo na svaki način dati doprinos da se svugdje u svijetu čuje za naš sajam, ali i naše istarske suhomesnate proizvode, poručio je Bratulić.
OPG Franjul (Snimila Gordana Čalić Šverko)
U kategoriji istarska kobasica od ukupno 16 uzoraka šampionsku titulu osvojio je OPG Milan Udovičić iz Žminja, dok je od 10 uzoraka u kategoriji istarska kosnica najviše bodova osvojio Premes d.o.o., Tinjan. Za kategoriju istarska panceta pristiglo je 11 uzoraka, a šampion je Budak produkt j.d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi. Za kategoriju Istarski ombolo/ žlomprt dostavljeno je 11 uzoraka, šampion kategorije je OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi.
Uzoraka specifičnih kobasica pristiglo je 14, a najbolji je bio Buretić Bregi d.o.o. iz Matulja. Za kategoriju S klobasicom u EU natjecalo se 17 proizvođača, šampion je OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara. U kategoriji kobasice i salame s tartufima te kategoriji salame od mesa divljači, od 15 pristiglih uzoraka po kategoriji, Histris d.o.o. Sv. Petar u Šumi osvaja šampionsku titulu u obje kategorije.
U međunarodnoj kategoriji - salame ocijenjena su čak 22 uzorka, a najbolji je Bojan Zagorc iz Slovenije, dok je u međunarodnoj kategoriji - kobasice od 23 uzorka šampionsku titulu osvojio Stanislav Đierđan, Šid, Srbija. U kategoriji salame i salamini ocijenjena su 24 uzorka, šampion je OPG Bančić, Žminj.
U kategoriji kulenova seka, među 20 uzoraka najbolji je OPG Joza, Andrijaševci. Šampion slavonske kobasice je OPG Slađan Novosel, Gat, Belišće od ukupno 23 uzorka. Za kategoriju slavonska slanina, od 18 uzoraka najbolje je Belje Plus d.o.o. Beli Manastir, te za kategoriju istarske kobasice po starinski zaprimljeno je 24 uzorka, a šampion je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.