tradicijski kolačići

Recept se prenosi usmeno, a lokalci ih žele zaštititi: Ovo su vrsaranski amareti

| Autor: Glas Istre
(Foto TZ Vrsara)

(Foto TZ Vrsara)


Samo tri sastojka dovoljna su za izradu vrsarskih amareta, tradicijskih kolačića koji su na obalu Istre došli za vrijeme Mletačke Republike. Za početak kiša lješnjaka, i to isključivo onaj istarski, koji se na ovim prostorima nekoć itekako uzgajao, javlja HRT.

- Kako bi bolje razumjeli tradiciju uzgoja lješnjaka u Vrsaru, proveli smo dva istraživanja. Utvrdili smo da je riječ o sorti istarski duguljasti. S druge strane, utvrdili smo da postoji tradicija priprema amareta od lješnjaka barem tri generacije, rekla je Klara Trošt Lesić, direktorica TZ-a Vrsar.

Pisanog traga nema, recept se prenosi usmeno. Dovoljan je lješnjak, šećer, jaja i prstohvat soli.

- Usut ćemo lješnjake u posudu, šećer, omjer je 30 deka lješnjaka i 30 deka šećera, kazala je Barica Pisak, Vrsar. A onda jaje po jaje, i tako tri puta. Na vrsaranskom stolu amareto ne smije nedostajati za vrijeme važnih događaja.

Iako su poznatiji oni talijanski, vrsaranski amareti se razlikuju po glavnom sastojku - lješnjaku umjesto badema. Jedinstveni su i zato sad traže njihovu zaštitu.

A rade ga generacijama. Jer dok se kućom širi miris pečenih lješnjaka, nema straha od zaborava.

Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter