(Foto TZ Vrsara)
Samo tri sastojka dovoljna su za izradu vrsarskih amareta, tradicijskih kolačića koji su na obalu Istre došli za vrijeme Mletačke Republike. Za početak kiša lješnjaka, i to isključivo onaj istarski, koji se na ovim prostorima nekoć itekako uzgajao, javlja HRT.
- Kako bi bolje razumjeli tradiciju uzgoja lješnjaka u Vrsaru, proveli smo dva istraživanja. Utvrdili smo da je riječ o sorti istarski duguljasti. S druge strane, utvrdili smo da postoji tradicija priprema amareta od lješnjaka barem tri generacije, rekla je Klara Trošt Lesić, direktorica TZ-a Vrsar.
Pisanog traga nema, recept se prenosi usmeno. Dovoljan je lješnjak, šećer, jaja i prstohvat soli.
- Usut ćemo lješnjake u posudu, šećer, omjer je 30 deka lješnjaka i 30 deka šećera, kazala je Barica Pisak, Vrsar. A onda jaje po jaje, i tako tri puta. Na vrsaranskom stolu amareto ne smije nedostajati za vrijeme važnih događaja.
Iako su poznatiji oni talijanski, vrsaranski amareti se razlikuju po glavnom sastojku - lješnjaku umjesto badema. Jedinstveni su i zato sad traže njihovu zaštitu.
A rade ga generacijama. Jer dok se kućom širi miris pečenih lješnjaka, nema straha od zaborava.
Cijeli prilog pogledajte ovdje.