Nerina Štifanić i Karmen Pilat
U ovo blagdansko vrijeme od Turističke zajednice Općine Vrsar dobili smo preporuku za jedan manje poznati, a lokalni istarski kolač - Vrsaranske amarete. Posebnost Vrsaranskih amareta je njihov glavni sastojak - lješnjak, dok se u ostalim dijelovima svijeta amaretti pripremaju od badema.
- Amaretti su vrsta laganih, prozračnih kolačića, tradicionalnih u talijanskom Saronnu, sličnih francuskim macaronima uz dodatak amaretta, okusa badema, kaže Tea Štifanić iz TZ Vrsar.
- Donedavno su se na području Vrsara prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka te su se zbog izobilja tog ploda u prošlosti, Vrsarski amareti izrađivali od lješnjaka, za razliku od poznatijih talijanskih amaretta čiji je glavni sastojak badem, dodaje Štifanić.
Brzo se i lako proizvode, a saznali smo i recept koji su otkrile Nerina Štifanić i Karmen Pilat prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Zapravo, Karmen Pilat je recept za amarette dobila od gospođe Nerine Štifanić koja je ispekla amarette za njeno vjenčanje, a onda je dobiveni recept prilagodila dodatkom šećera u prahu.
Taj je recept s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za Vrsarske amarete. Otkrile su tajnu za postizanje ukusnijih kolačića, a to je da se lješnjaci trebaju mljeti u (ručnom) mlincu koji ih neće zagrijati te će oni zadržati svu svoju masnoću.
Kako smo saznali, sastojci za Vrsarske amarete su: 10 jaja, 1 kilogram lješnjaka, 1 kilogram grubo mljevenog šećera, 1 vanilin šećer te prstohvat soli.
Lješnjake treba samljeti. U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješati dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga formirati kuglice iste veličine. Staviti ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u pećnici 10 - 15 minuta na 180 stupnjeva.