Iza istarskih je poljoprivrednika teška i izazovna godina. Još se jednom pokazalo da su, u toj tvornici na otvorenom, klimatske promjene sve izraženije i da je hranu sve teže proizvoditi. Vlažno i hladno proljeće nije pogodovalo sadnji i razvoju povrtnih kultura, a sušno i vruće ljeto je pak, smanjilo urod. No, u godini iza nas bilo je i dobrih i lijepih vijesti, javlja HRT.
U 2024. godini nastavljen je projekt revitalizacije istarske koze. Kako bi tu životinju izvukli iz zone ugroženosti osmišljen je projekt njezina udomljavanja. Moglo se donirati 500 eura za troškove uzgoja.
Istarskom je medu stiglo iznimno priznanje - zaštićen je europskom oznakom izvornosti. Zaštićeno je sedam vrsta meda, a oznaku može nositi samo onaj koji je proizveden, vrcan i pakiran u Istri.
Istarska je poljoprivreda mnogo je i izgubila. Nakon 50 godina rada i službeno je zatvorena tvornica za preradu rajčice u Umagu. Istarske se rajčice na preradu voze u Varaždin.
Nikad ranija berba grožđa. Zbog velike suše i visokih temperatura bolesti nije bilo. Grožđe je bilo zdravo. No bilo ga je manje. Ovisno o lokaciji i sorti od 30 do 40%. Grožđa je bilo manje, a maslina nikad više. Obilno su rodile. No nikad nisu dale manje ulja.
- Te visoke temperature su jednostavno usporile nakupljanje ulja u pravo vrijeme, rekao je u studenom Edi Družetić, agronom iz Agroprodukta iz Vodnjana.
Nema lijepih vijesti za naše stočare. Proizvodnja mlijeka stagnira. Prije petnaestak godina u Istri se godišnje proizvodilo oko 10 milijuna litara kravljeg mlijeka - danas samo 5 milijuna.
I da ne bude sve crno, završavamo lijepim jubilejom - manifestacija Vinistra i istoimena udruga vinara proslavile su 30 rođendan.
Cijeli prilog dostupan je ovdje.