Uprizorenje istarske praščine

U Svetom Petru u Šumi prvi put "Svjetski dan istarske kobasice". Sljedeće godine - New York i Bruxelles

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Svjetski dan istarske kobasice u svom će se prvom izdanju održati u nedjelju ispred Hrvatske kuće kobasica, najavio je na konferenciji za novinare načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić.

U zavičaju istarskih kobasica, gdje se njeguje stoljetna tradicija proizvodnje ove važne istarske namirnice, u sklopu jedinstvenog događaja posvećenog upravo istarskim kobasicama, na jednom mjestu uprizorit će se jedan od važnijih događaja istarskog sela koji je okupljao obitelj i selo u zajednički rad i druženje, a cijeli događaj često bi završio pjesmom i zabavom do kasnih sati.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kvaliteta, porijeklo i izvornost

Na Svjetskom danu istarske kobasice uprizorit će se bekarenje svinje (kolinje) i obrada mesa. Pripremit će se svi proizvodi od svinje koji se dobivaju bekarenjem: pršut, špaleta, panceta, žlompart koji će biti začinjeni tradicionalnim začinima i solju. Također će se prikazati proces izrade istarskih kobasica, proizvodnje svinjskih ucvirki i svega ostalog po običaju naših starih.

Posjetitelji će, osim prezentacijskog dijela, moći degustirati i kupiti najbolje istarske kobasice lokalnih proizvođača. U zabavnom programu u nedjelju nastupaju Etaloni band i gosti, a u sklopu gastro programa ponudit će se najbolja jela od kobasica i jela koja se tradicionalno pripremaju za dan praščine.

Pripremljene su i nagradne igre u kojima može sudjelovati cijela obitelj. Posjetitelji se mogu okušati u nagradnoj igri Prepoznaj kobasicu, a oni najmlađi zabaviti u nagradnoj igri Lov na kobasicu. Organizirat će se i dječji zabavni dio s napuhancem.

- Na ideju smo došli prošle godine kroz zajedničko druženje i osmišljavanje na koji način najbolje prezentirati istarsku tradiciju, u ovom slučaju istarsku kobasicu koja je u postupku zaštite na nivou Hrvatske i na nivou EU s oznakom zemljopisnog podrijetla, a oko nje se okuplja i Udruga proizvođača istarskog pršuta i Udruga S klobasicom u EU, kazao je Bratulić.

U sljedećoj godini, najavio je Bratulić, Svjetski dan istarske kobasice održat će se i u Bruxellesu i u New Yorku. U suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije i Udrugom s Klobasicom u EU, u tim će se gradovima nastaviti promocija istarske kobasice na svjetskoj razini.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan uvjeren je da je Svjetski dan istarske kobasice važan i povijesni događaj za Istarsku županiju.

- Općina Sveti Petar u Šumi dugi niz godina svojom manifestacijom S klobasicom u EU promovira upravo istarsku kobasicu što je dovelo do toga da danas imamo puno više registriranih proizvođača ovog suhomesnatog proizvoda. Mi smo zaštitili, i u postupku smo zaštite istarske kobasice na nivou EU i to će biti jedan dodatni marketinški element koji će garantirati svakom kupcu kvalitetu, porijeklo, i što je najvažnije izvornost da je to što je kupio prava domaća istarska kobasica napravljena od svinjskog mesa.

Uz cijelu tu promociju došlo se do desete jubilarne međunarodne manifestacije S klobasicom u EU, i moramo ići korak dalje. Uvjereni smo da jedan takav proizvod zaslužuje svoj dan, i u Istri i u Hrvatskoj i Europi i u svijetu. Dan kada će se govoriti o istarskoj kobasici. Taj proizvod promovirat ćemo ne samo u Istri već i šire pa tako iduće godine planiramo promociju istarske kobasice i u Bruxellesu, znači u centru naše EU, također i u New Yorku, gdje postoji veliki broj i naših iseljenika, a postoje i restorani zainteresirani za taj proizvod, kazao je Pinzan.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uzgoj svinja u Istri

Plan je, najavio je također Pinzan, sljedeće godine započeti i uzgoj svinja u Istri jer vrlo je teško planirati jednu ozbiljnu proizvodnju bez mogućnosti utjecaja na samu sirovinu, tako da se razmišlja da se krene s jednim organiziranim uzgojem putem županijske agencije AZRRI koja će po principu istarskih goveda, organizirati uzgoj svinja.

- Vjerujemo da će u našoj županiji biti zainteresiranih da pokrenu tov svinja, a Istarska županija će to sufinancirati s ciljem da imamo ovako kvalitetne suhomesnate proizvode, istaknuo je Pinzan.

Turistička zajednica središnje Istre, kazala je njena direktorica Sanja Kantaruti, svesrdno podupire sve manifestacije koje rade općine središnje Istre, pogotovo ovako kreativne, koje su u duhu onoga što se promiče, a to je upravo izvornost, odnosno autentičnost, a ova u Svetom Petru u Šumi je nešto što je u istarskim selima uvijek živjelo i na žalost posljednjih godina više nije toliko učestalo.

- Ova naša praščina to je stvarno jedno uprizorenje da se pokaže našoj dici kako je to jedanput bilo, kako se živilo za to. Obradit ćemo prasca lipo na starinski način, na stolu, ne više onako kako je visija u moderno vrime, pršute, žlompart i ostale dijelove, izrezat meso za klobasice, napraviti klobasice i na kraju ucvirke, prenio je Viktor Prenc koji je ispred Udruge S klobasicom u EU, zadužen zajedno s ostalim članovima, za uprizorenje istarske praščine.

Program započinje u nedjelju u 12 sati otvorenjem Svjetskog dana istarske kobasice, a u 12.30 sati početak je istarske praščine s time da će zbog zakonske regulative, svinja biti prethodno zaklana u klaonici. U isto vrijeme kreće i prodaja proizvoda, degustacija istarskih kobasica i jela iz gastro ponude, prezentacija jela za praščinu i od istarskih kobasica. U 14 sati su igre za djecu i odrasle i zabavni program uz One man band i Etaloni band. U 16 sati degustacija je jela od praščine i u 21 sat završetak programa. Pripremljen je i veliki šator, a Hrvatska kuća kobasica pretvara se u gastro restoran gdje će se nuditi jela.

Nositelj projekta i glavni organizator je Općina Sveti Petar u Šumi, a suorganizatori Udruga S klobasicom u EU, Petrus park d.o.o., TZ središnje Istre i Udruga proizvođača istarskog pršuta. Generalni pokrovitelj je Istarska županija, a generalni sponzor Rudan d.o.o. Žminj. Pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, a gastro partneri Histris d.o.o., Ganac event i OPG Franjul.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter






}