Prva smotra domaćih istarskih kobasica u oprtaljskom kraju, onakvih kakve ljudi rade za sebe, za kućne potrebe i za potrošnju unutar obitelji a ne za prodaju ili ugostiteljstvo, održana je u vinariji Coslovich u Čepiću, a njezin povijesni prvi pobjednik je Ivan Gianni Štokovac. Ukupno je trinaest proizvođača donijelo svoje kobasice na ocjenjivanje, a ocjenjivački je žiri, kao i obično u takvim prilikama, bio sastavljen od poznatih osoba iz svijeta politike, ugostiteljskog biznisa i popularne kulture. Nakon što su članovi žirija pojedinačno ocijenili sve ponuđene kobasice, zbrajanje bodova i proglašenje pobjednika bilo je javno i transparentno: uz duhovito vođenje Dražena Turine Šajete, bodovi su upisivani u tablicu, a svaka dobra ocjena praćena je ovacijama publike. Naposljetku, kad su i zadnji bodovi pred očima svih upisani i zbrojeni, prvoplasiranog Ivana Giannija Štokovca slijedili su na drugom mjestu Sandro Kozlović, na trećem Lino Štokovac, četvrti je Edoardo Disiot, a peto mjesto osvojio je domaćin, Valmi Coslovich.
Svoju su kobasicu, nakon jezičnih konzultacija sa starijim mještanima, Čepjani nazvali "čepjanska klobasica", iako su se razmatrale i druge opcije. Ovlašnim ispitivanjem dalo se utvrditi da se pojedini obiteljski recepti međusobno razlikuju, ali ne mnogo. Pobjednik Ivan Gianni Štokovac ispričao nam je da je svoju pobjedničku čepjansku klobasicu napunio i objesio sredinom studenog, dakle sušila se malo više od dva mjeseca. U mesnu smjesu je osim uobičajenih soli i papra dodao vodu u kojoj su se prokuhali češnjak, lovor i ružmarin, a skuhani češnjak je zgnječio te i njega dodao u smjesu. Izmiješana smjesa mesa i začina odstajala je preko noći, te punjena sutradan. Drugi su mještani spominjali da u svoje kobasice također dodaju začinsku tekućinu ali ukuhanu s vino, netko pak u smjesu za kobasice dodaje rakiju, a netko pak ništa od toga, samo meso i suhe začine.
Kao pobjednik ovog kobasičarskog natjecanja u Čepiću, Štokovac će svoj zavičaj sa svojom čepjanskom klobasicom predstavljati na Luganigadi u Marušićima. Svi su natjecatelji i uzvanici na kraju fešte počašćeni fritajom s čepjanskim klobasicama, naravno i Coslovichevim vinima, s "šoto banko" je prvi put izvan glazbenog studija preslušan demo-snimak nove Šajetine pjesme - o teranu. (Davor ŠIŠOVIĆ)