spoj tradicije i moderne enologije

Višnjan postaje prijestolnica pjenušavog tekućeg zlata: Počinje šesti Međunarodni festival pjenušaca

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U Višnjanu, mjestu gdje je proizveden prvi pjenušac od istarske malvazije, 6. i 7. prosinca od 13 do 19 sati održava se 6. Međunarodni festival pjenušaca. Sudionici će kroz čašu pjenušca imati priliku istraživati dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira jer će gotovo 40 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstaviti svoje najbolje pjenušce, dok će stručni ocjenjivački žiri predvođen eminentnim enolozima i sommelierima odabrati najbolje među njima.

Program festivala obuhvaća i dvije radionice. U petak, 6. prosinca, Emil Perdec vodi radionicu "Istra vs. Austrija", na kojoj će se usporediti pjenušci ovih dviju regija, dok će u subotu, 7. prosinca, Karin Rupena Perdec predstaviti "Pjenušci i tapasi" – spoj pjenušavih vina s maštovitim zalogajima. Broj sudionika za svaku radionicu ograničen je na 20 osoba, stoga je rezervacija mjesta obavezna.

Festival i educira posjetitelje o zahtjevnoj proizvodnji koja stoji iza svake boce. Ocjene stručnog žirija, koji čine prof. dr.  sc. Borislav Miličević, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić, docent na Katedri za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Emil Perdec, sommelier, član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba i regionalni povjerenik za Istru, Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica i "kraljica malvazije", osigurat će prepoznavanje i valorizaciju najboljih pjenušaca.

 Ocjenjivanje se provodi prema standardima Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći metodu od 100 bodova. Vrhunski pjenušci ocjenjuju se prema izgledu, mirisu, okusu i harmoničnosti, čime se naglašava kvaliteta svakog uzorka. Najbolja vina bit će nagrađena diplomama i priznanjima, što predstavlja snažan poticaj proizvođačima i dodatnu potvrdu njihove izvrsnosti.

Jedinstvena atmosfera i gastronomska ponuda 

Višnjan će odisati spojem tradicije i moderne enologije, uz pratnju istarskih delicija i glazbenih nota. Ambijent srednjovjekovnog gradića, u sinergiji s toplinom lokalnih proizvođača i kreativnošću međunarodnih izlagača, stvara jedinstveno iskustvo koje budi sva osjetila. Među izlagačima se ističu: Misal s klasičnim pjenušcima poput Blanc de Noirs i Amore, vinarije kao što su Vuglec, Degrassi, Veralda, te posebni proizvođači poput P.T.O. Sosich Wines i Bolfan Vinski Vrh, kao i izlagači iz inozemstva.

Ovaj festival, uz degustaciju vrhunskih pjenušavih vina, pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje bogate istarske vinarske tradicije, ali i za otkrivanje savršenog pjenušca koji će obogatiti blagdanske trenutke. 

Uz domaćine, festival podržavaju pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica. Više informacija o programu i prijavama potražite na web stranicama Turističke zajednice Općine Višnjan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter