kraljica na stolu

Sezona je lova na orade. S broda se kupuju za osam, a na ribarnici dosežu i do 30 eura za kilogram

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Sezona je lova na orade. U ovo vrijeme godine ta se plemenita riba dolazi mrijestiti u sjeverni Jadran, osobito na područje istarskog akvatorija. Sada ih se lovi u većem broju nego inače, a utječe li to i na veću cjenovnu prihvatljivost provjerila je ekipa HRT-a.

Orada, Komarča i Lovrata. Sve su to nazivi za kraljicu mora, ali i za kraljicu na tanjuru.

- Sad je sezona orada i u ovim mjesecima sada je cijena nikakva, na otkupu je 4 eura. Ako se nešto proda s broda, postigne cijenu nekih 8 eura, istaknuo je ribar iz Banjola Mladen Skoko.

S broda cijena 8 eura, ali u ribarnici i više nego triput veća. Ovisno o veličini. Male su po 8, zatim po 12, 13, 15, 17, 18, 25 i 30 eura. Cjenovno su ljudima najpristupačnije one čiji kilogram stoji desetak eura i one se najbolje prodaju.

Hrvat svake godine pojede prosječno samo dvadesetak kilograma ribe.

- Zabrinjavajuća je činjenica da ionako smo maritimna zemlja, na samom smo začelju zemalja Europske unije po konzumaciji ribe per capita. Dao bih uputu da se orada može i zalediti, ali ne na razdoblje dulje od tri mjeseca, poručio je dr. sc. Neven Iveša, Fakultet prirodnih znanosti, Pula.

Riba je zdrav izvor proteina, Omega-3 masnih kiselina i minerala. To dobro znaju Portugalci, rekorderi u Europi koji za razliku od nas, po stanovniku pojedu godišnje i do 90 kilograma ribe.

Cijeli prilog možete pronaći na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter