GRADSKO VIJEĆE

Vijećnici jednoglasni: Usvojena dugoočekivana odluka o izmjenama Prostornog plana Poreča

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Na 30. sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča dugoočekivana odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja dobila je jednoglasnu potporu prisutnih vijećnika, čime je omogućen daljnji ravnomjeran razvoj svih prostornih dijelova Grada Poreča, uz istovremenu izgradnju potrebnih sadržaja javnog standarda, uključujući i prometnu i komunalnu infrastrukturu.

Dvije javne rasprave

- U smislu razvoja jednog grada ovo je najbitniji dokument i u potpunoj ingerenciji lokalne samouprave koji se kod nas nije mijenjao pune 22 godine što znači da je u to vrijeme bio kvalitetno napravljen. Nismo žurili s donošenjem ovih izmjena i dopuna jer smo željeli, prije svega, transparentnost tako da je plan prošao dvije javne rasprave, u više navrata i sastanke u svim mjesnim odborima, a građanima je bio dostupan i u Gradskoj upravi i Zajednici Talijana.

Nakon ovoga mi ostajemo i dalje mali grad u našim okvirima, ali sa svim onim potrebnim sadržajima za kvalitetan život u njemu, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i zahvalio se svima koji su naporno radili na ovim izmjenama i dopunama.

Sam prostorni plan uređenja Grada Poreča donijet je još 2002. godine, bio je usklađen sa zakonskim odredbama o zaštiti obalnog pojasa 2006. godine, te dopunjavan 2010. godine.

Izrada upravo prihvaćenih Izmjena i dopuna Plana započela je 2018. godine, ali je covid pandemija usporila cijeli proces tako da je zaživio na upravo održanoj sjednici Gradskog vijeća.

Proces izrade i novitete koje donose nove izmjene i dopune, na sjednici je prezentirao gradski pročelnik za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin.

Stiglo 1.625 primjedbi

- Još 2019. godine donijete su Smjernice i kriteriji za utvrđivanje građevinskih područja na temelju kojih su obrađivani prijedlozi i primjedbe građana, njih 1.625, nakon čega je započela izrada prijedloga izmjena i dopuna Plana. Potom je došla pandemija zbog koje smo usporili cijeli proces za više od dvije godine, jer smo željeli omogućiti uživo, a ne preko zooma, javne rasprave na kojima su građani dobili potpune informacije i pojašnjenja.

Nakon obrade svih prijedloga i primjedbi, objavljena su cjelovita i detaljna izvješća o javnim raspravama, koja su i danas na mrežnim stranicama Grada Poreča, te je pripremljen konačni prijedlog izmjena i dopuna. Dobiveno je mišljenje županijskog Zavoda za prostorno uređenje i suglasnosti nadležnog Ministarstva, te su Izmjene i dopune upućene Gradskom vijeću na razmatranje i donošenje, rekao je pročelnik Hrvatin i istaknuo da je ovim rješenjem, na načelima održivog razvoja, izvršena priprema prostora za razvoj Grada Poreča do 2040. godine.

- Osim daljnje zaštite prostora priobalja, ove izmjene Plana usmjerene su i na podizanje kvalitete kontinentalnog dijela prostora Grada, u pogledu prometa, infrastrukture te poslovnih i javnih sadržaja. Tu treba istaknuti brzu cestu s četiri trake na potezu od Poreča do mjesta Bonaci, odnosno ulaza na Istarski ipsilon koja je u planu. Što se tiče gospodarstva i poslovnih zona planirano je povećanje od 22 posto jer su u planu nove poslovno komunalne zone te javni sadržaji prvenstveno u mjesnim centrima Nova Vas, Žbandaj i Baderna.

Plan sadrži povećanje građevinskog područja naselja za 7 posto u odnosu na postojeću veličinu. Pri tome naglašavam da se ne planiraju nikakva nova naselja, već se samo dopunjavaju postojeća građevinska područja. Ovakvim se rješenjem djelomično ili potpuno uvažilo približno 40 posto podnijetih zahtjeva građana, koji su bili sukladni smjernicama i kriterijima koje je utvrdilo Gradsko vijeće Grada Poreča, rekao je Hrvatin i staknuo da su u svom radu težili izgradnji grada, a ne zgrada.

Zelene površine

Zaštiti vrijednog poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta, te osobito krajobraznih i prirodnih vrijednosti, prvenstveno u priobalju Grada Poreča, u ovim je izmjenama plana posvećena posebna pažnja. Velike zelene površine nalaze se i unutar GUP-a grada Poreča, ali nisu namijenjene gradnji.

Nakon donošenja ovih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, slijedi donošenje Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Poreča koje su u procesu ishodovanja suglasnosti od nadležnih tijela županije i države.

U sjeni donošenja Prostornog plana na sjednici su jednoglasno potvrđene i ostale točke dnevnog reda, među kojima je i polugodišnje izvješće gradonačelnika.

Riješeno je i pitanje Doma za umirovljenike gdje su Istarski domovi zdravlja, uz Grad Poreč, bili suosnivači s 19 posto udjela u društvu Dom Poreč. Izglasanim odlukama taj udjel će se prenijeti na Grad Poreč koji postaje jedini osnivač ustanove za starije koja tim činom ulazi u gradski proračun i sva prava su prenesena u nadležnost Grada.

Uz svoje godišnje izvješće za 2023. godinu, ravnateljica Osnovne škole Finida Anita Sijerković Radin je vijećnike i gradsku upravu obavijestila o svom reizboru na mjestu ravnateljice gdje je od školskog vijeća dobila stopostotnu potporu tako da će i sljedećih pet godina obnašati tu dužnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter