mjesto za druženje

Trg Labinskih rudara postao "živa placa": Na jedan dan vratili trg građanima

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Na Trgu labinskih rudara u petak prijepodne održana je manifestacija "Živa placa" čiji je cilj bio oživjeti taj trg, odnosno placu i prostor parkirališta osloboditi od automobila, pretvoriti ga u pješačku zonu te ga, poput gradskog dnevnog boravka, ispuniti različitim korisnim, zabavnim i zanimljivim sadržajima za sve uzraste i dobi građana.

U ovom jednodnevnom gradskom dnevnom boravku pila se besplatna solarna kava s gradonačelnikom Valterom Glavičićem i njegovom zamjenicom Federikom Mohorović Čekada, moglo se saznati sve o solarnim elektranama i energetskim zajednicama, popraviti bicikle ili isprobati električne bicikle, isprobati i zamijeniti odjeću i modne dodatke te odjeću i modne dodatke obnovljivih materijala.

- Poruka je da je Labin grad koji ima tri trga: u starom gradu, ovaj u Podlabinu i na Katurama. Često kažemo da nemamo mjesto gdje se možemo okupljati, a danas smo htjeli simulirati jedno takvo mjesto za okupljanje. Puno ljudi dolazi ovdje u kupovini automobilima, željeli smo pokazati da se može i bez automobila, parkirati dvije, tri minute dalje pa nema straha za djecu koja se ovdje mogu igrati.

Ovakvim projektima podižemo svijest i pratimo europski trend da se sve više prostora daje pješacima. Uložit ćemo i financijska sredstva u alternativna rješenja, rekao je gradonačelnik Glavičić.

"Živu placu" obogatili su raznim radionicama i predavanjima djeca dječjih vrtića, osnovnih i Srednje škole. Organizator događaja bio je Grad Labin u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom, a sudjelovali su i razni izlagači. Ova je aktivnost organizirana u sklopu EU projekta CO-MAY u kojem Grad Labin sudjeluje kao projektni partner.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter