birdwatching

Nova ornitološka otkrića na sjeverozapadu Istre: Crna patka i orao kliktaš novi stanovnici doline Mirne

| Autor: Zvonimir Guzić
Crna patka uočena je na jezeru pored cementare (Snimio Vanja Puškarić)

Crna patka uočena je na jezeru pored cementare (Snimio Vanja Puškarić)


Polazeći od najjednostavije definicije ponuđene u Oxfordovom rječniku, birdwatching predstavlja "posmatranje ptica u njihovim prirodnim staništima u vidu hobija". U taj opis birdwatchera idealno se uklapaju Vanja Puškarić i Britanac Paul Castle koji većinu svoga vremena provode na području rijeke Mirne u promatranju ptičjeg svijeta u potrazi za rijetkim ili novim vrstama koje se s vremena na vrijeme pojave u toj prirodnoj oazi.

Tako su nedavno na samom ušću Mirne u moru uočili crnu patku (melanitta nigra) koja nije još zabilježena u Istri prema eBird internetskoj platformi koju koriste promatrači ptica i ornitolozi širom svijeta za upisivanje svojih nalaza.

(Snimio Vanja Puškarić)Orao kliktaš (Snimio Vanja Puškarić)

(Snimio Vanja Puškarić)Crna patka (Snimio Vanja Puškarić)

Slučajan susret

- Crnu patku je prvi uočio engleski promatrač Paul Castle koji trenutno živi u Novigradu i redovito promatra ptice prisutne na ovom području. Paul je bio s dalekozorom na ušću Mirne i odmah me obavijestio o prisutnosti crne patke, ali je nije mogao fotografirati. Do mog dolaska nova vrsta je već bila otišla, tako da je nismo uspjeli snimiti. Slijedećih dana crna patka više nije bila primijećena na tom području, i mislili smo da je otišla.

Novi trend, lov na plavog raka koji je u Jadran došao sa balastnim vodama s brodova, privlači velik broj ljudi koji dolaze na ušće Mirne i uzrokuju uznemiravanje prisutnih vrsta ptica, kao i onih u migraciji. Same ptice nisu ugrožene i nitko ih ne lovi ili tjera, ali one se zbog ljudskog prisustva sklone na mirnija područja, tako je bilo i s crnom patkom. Inače plavi rak je invazivna i za postojeći ekosistem jako agresivna vrsta, rekao je Puškarić koji je bio uvjeren da je novoprimjećena patka zauvijek otišla, ali nakon desetak dana uočio ju je na drugoj lokaciji.

- Taj dan sam, u potrazi za kratkorepim pomornikom (Stercorarius parasiticus), namjeravao prošetati od Umaga do Novigrada. Kratkorepi pomornik migrira preko mora paralelno s obalom i na određenoj udaljenosti od kopna, tako da ih je dosta teško uočiti. Uglavnom ih opažaju strani birdwatcheri na svojim jedrilicama i jahtama. Izgledaju kao tamniji veliki galebovi i treba puno sreće da ih primjetite i prepoznate u daljini na pučini.

Migriraju iz Barentovog mora, krajnjeg sjevera Europe gdje se gnijezde prema oceanskim obalama oko Južnoafričke Republike, Namibije i Mozambika. Od jednog polarnog kruga do drugog, zbog čega se na engleskom zovu Arctic squa, održao nam je malo predavanje Puškarić, prije nego se vratio na junaka ove priče - crnu patku.

- Prolazeći pored umjetnog jezera na području bivše tvornice cementa u Umagu na površini vode sam uočio crnu patku i svi planovi vezani uz kratkorepog pomornika pali su u drugi plan. Znajući da je ova mlada crna patka dosta plaha, a da je jezero tvornice cementa prilično veliko, pristupio sam joj sa dužnim oprezom da ju ne uplašim. Na kraju kad se privikla na moju prisutnost dobio sam priliku da je snimim iz blizine, opisao je susret sa crnom patkom birdwatcher Vanja dajući nam i neke osnovne podatke o ovoj novoj stanovnici sjeverozapada Istre.

- Crna patka (melanitta nigra), kao i njena srodna vrsta ugrožena patka kulašica (melanitta fusca) koju smo također ove godine promatrali na Mirni i kod cementare, su vrste takozvanih morskih pataka koje se gnijezde na krajnjem sjeveru Europe i Rusije. Tamne su i neugledne i otud im latinsko ime melanitta nigra i fusca koje upućuje na njihov izgled. Ova crna patka je mlada i još nema tako crno perje koje se primjećuje kod odraslih primjeraka, prvenstveno u doba gniježđenja na sjeveru kontinenta. To su patke koje se ne plaše mora i provode dosta roneći i tražeći hranu.

Teško ih je primijetiti i prepoznati u daljini između valova. Možda su zbog toga uz našu obalu uglavnom neprimijećene i slabo dokumentirane. Crna patka, kao i patka kulašica, imaju posebnu prehranu netipičnu za svoju vrstu, jer se hrane uglavnom mekušcima i rakovima, a vidio sam ih da jedu i kamenice. Još mi nije jasno kako to uspjevaju sa svojim pačjim kljunom, ali to je samo jedna od zanimljivosti zbog kojih nas priroda nikada neće prestati oduševljavati. Birdwatching je savršen način za konstantno otkrivanje tih prirodnih čuda i zanimljivosti koje nas okružuju, a mi ih nismo ni svjesni, rekao je Puškarić.

(Snimio Vanja Puškarić)(Snimio Vanja Puškarić)

Novi stanovnik

Nedugo nakon otkrića crne patke "birdwatcheri s Mirne" primijetili su i novu pticu grabljivicu na istarskom nebu. Obojica su se složila da se radi o orlu kliktašu, ali čekaju potvrdu od najvećeg europskog stručnjaka na području ptica grabljivica, finskog ornitologa Dicka Forsmana, kojem su poslali slike snimljene iznad rijeke Mirne.

- Ako se potvrdi da se radi o kliktašu, to će nakon surog, štekavca, zmijara i klokotaša biti već peta vrsta orla koja se pojavila na području Mirne. To su vrlo moćne brojke za našu skromnu rječnu dolinu, rekao je Puškarić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter