Nj. E. Nathalie Rayes 

FOTO / Veleposlanica SAD-a u nastupnom posjetu Istarskoj županiji: "Istra me se dojmila ljepotom i otvorenošću"

| Autor: Glas Istre
(Foto: IŽ)

(Foto: IŽ)


U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas su župan Istarske županije Boris Miletić i  zamjenica župana Jessica Acquavita održali prijem za američku veleposlanicu u Republici Hrvatskoj Nj. E. Nathalie Rayes koja je stupila na dužnost početkom godine. Uz njih, na prijemu su sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, te savjetnik za politička pitanja Kruno Badel, treća tajnica Sonia Hetfield i službenica za protokol Duška Lastrić - Đurić iz Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Župan Miletić je uvodno zaželio dobrodošlicu veleposlanici u Istru, koju je opisao kao naprednu regiju, bogate povijesti i multikulturalnog karaktera.

"Kao Županija prioritet su nam obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo, što potkrjepljuju i konkretne brojke, odnosno projekti. Jedina smo županija u Hrvatskoj na čijem su području u protekle tri godine sagrađena dva nova doma za starije osobe te dograđen jedan, a Istarska županija je sudjelovala s 50 posto ukupnih sredstava. Ovog ljeta smo svečano otvorili i novoobnovljenu depandansu Doma za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli, a u tijeku je i dogradnja spomenutog doma. Ono s čime se danas suočavamo je nedostatak radne snage koju rješavamo brojnim mjerama namijenjenih za sektor zdravstva i socijalne skrbi, gdje se podjednako trudimo sačuvati postojeći kadar i privući novi." – kazao je župan Miletić i ustvrdio kako posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju veliki rast broja doseljavanja u Istru što potvrđuje kako je ona danas napredna i privlačna regija za život i poslovanje. 

(Foto: IŽ)(Foto: IŽ)

Nj.E. veleposlanica Nathalie Rayes srdačno se zahvalila na prijemu te je istaknula kako joj se Istra dojmila svojom ljepotom i otvorenošću.

"Drago mi je što u Istri živi veliki broj Amerikanaca koji su istinski sretni i koji cijelu Hrvatsku doživljavaju kao iznimno sigurnu zemlju. Također, u SAD-u živi gotovo 1,8 milijuna potomaka Hrvata koji su, također, vrlo uspješni i doprinose razvoju SAD-a zajedno sa svim drugim zajednicama." – kazala je veleposlanica Rayes, poručivši kako se nada nastavku zajedničke uspješne suradnje.

Zamjenica župana Jessica Acquavita upoznala je veleposlanicu Rayes s posebnostima istarskog poluotoka i položajem talijanske nacionalne zajednice u Istri koja je osnažena posljednjih godina realizacijom brojnih projekata poput nastavka uvođenja dvojezične prometne signalizacije u Istarskoj županiji i niza projekta za očuvanje dvojezičnosti i promociju talijanskog jezika.

Rođena u Venezueli, nakon iznimno uspješne međunarodne karijere, 49-godišnja Nathalie Rayes je 10. siječnja 2024. godine, pred američkom potpredsjednicom Kamalom Harris, prisegnula na dužnost veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Američko veleposlaničko mjesto u Zagrebu bilo je upražnjeno više od dvije godine, nakon što je bivši ambasador Robert Kohorst zaključio svoj mandat početkom 2021. godine. Vođenje američkog veleposlanstvu u Hrvatskoj je nakon toga bilo u rukama otpravnika poslova Marka Fleminga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter