TUBER(FOOD)FEST

Na dvodnevnom festivalu dobre hrane najbolju nedevu s tartufima pripremio načelnik Oprtlja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Oprtaljski načelnik Leo Bazjak odnio je pobjedu na domaćem terenu i na ovogodišnjem Tuber(food)festu, pripremio najbolju nedevu s tartufima prema ocjeni sručnog žirija koji mu je dodijelio devet bodova. Za drugo mjesto izborio se načelnik Brtonigle Neš Sinožić sa četiri boda, a za treće gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin s tri boda. Sva tri natjecatelja po prvi su se puta okušala u pripremi ovog tradicijskog jela, ali su im zato asistirale mještanke iz Livada.

Očuvanje gastro tradicije

Domaći fuži i nedeva s tartufima već su tradicionalno gastronomska okosnica dvodnevnog Tuber(food)festa - festivala dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva tartufom, a cooking show, gastro natjecanje u pripremi nedeve, održano je prvi puta. U tročlanom stručnom žiriju uz poznatu lokalnu slastičarku Nives Ipša i vlasnicu konobe »Dorjana« u Livadama Dorjanu Basaneže bila je i Melita Paladin iz buzetske Turističke zajednice.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U Livadama su prije tridesetak godina pokrenuli Tuberfest. Sajam tartufa u međuvremenu se počeo organizirati u režiji Zigante tartufa, pa je oprtaljska Turistička zajednica u suradnji s Zajednicom Talijana Livade - Gradinje, Općinom Oprtalj i mještanima naselja Livade i okolnih sela, prije šest godina pokrenula novu gastro tradiciju.

- Krenuli smo 2018. godine i nastavili 2022. godine i od samog starta želimo očuvati gastro tradiciju, kazale su predsjednica Zajednice Talijana Livade - Gradinje Irina Štokovac i njena zamjenica Roberta Kalčić Savatović.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na gastro punktu Zajednice Talijana Livade - Gradinje, uz fuže s tartufima i nedevu s tartufima, u ponudi su bili i domaći kolači koje su radile mještanke.

Nedeva je tradicionalno jelo tog kutka Istre, sastavni dio nedjeljnog ručka. Kuha se u juhi i poslužuje uz kuhano meso. Priprema se od domaćeg suhog ribanog kruha, jaja i parmezana, oblikuje u štrucu, a u Livadama dodaju i tartufe i tako jednom tradicionalnom jelu daju moderniju notu.

Radionice za djecu

U sklopu vikend programa organizirano je pokazno traženje tartufa u suradnji s Udrugom tartufara »Istra«. Na štandu Zajednice Talijana Livade - Gradinje izloženi su dječji radovi na temu jeseni koje su mališani prvi puta izradili sami bez mentorice. Za najmlađe je održana predstava »Klaun«. U Muzeju Parenzane u Livadama organizirana je i Wine&art radionica na temu istarskog pejzaža. U subotu, uz cjelodnevni glazbeni program »Tria kunfin« u središtu Livada, u večernjim satima u šatoru su nastupili Ansambl Direkt i DJ Neno.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Jesenska manifestacija održava se uz tradicionalni sajam u Livadama, vikend nakon svetkovine sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika mjesta. U nedjeljni program u crkvi sv. Ivana Kapistrana uvela je sveta misa. U sklopu Tuber(food)festa, uz standardne gastro i zabavne nedjeljne sadržaje, organizirane su radionice za djecu, »Kiki baloni« i radionice izrade domaće tjestenine za djecu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter