TUBER(FOOD)FEST

Premijerno izdanje nove jesenske manifestacije: NEDEVA S TARTUFIMA POSTALA FESTIVALSKI HIT



Tradicionalna je to hrana našeg kraja. Kuha se u juhi i poslužuje uz kuhano meso. U Livadama i okolnim selima nedjeljni ručak dan danas ne prođe bez nedeve, rekla je zamjenica oprtaljskog načelnika Roberta Kalčić Savatović

Prije ravno 25 godina oprtaljska općina pokrenula je Tuberfest, a s obzirom da se sajam tartufa počeo organizirati i u privatnoj režiji, osmišljen je jedan novi gastro sadržaj na bazi tartufa "Tuber(food)fest" koji je proteklog vikenda privukao brojne tartufoljupce s namjerom da se prepuste hedonističkom uživanju u hrani s tartufima po pristupačnim cijenama.

Jela na bazi tartufa

Dvodnevni festival dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva održan je na parkiralištu Parenzane, u organizaciji Turističke zajednice Općine Oprtalj i u suradnji sa Zajednicom Talijana Livade - Gradinje i mještanima, a u svom premijernom izdanju, na svakom od tri štanda, nudio je jela na bazi tartufa.

Na štandu domaćina i organizatora bili su to tradicionalni fuži s tartufima, slane palačinke s tartufima, nedeva s tartufima, domaća špaleta s kruhom od tartufa i domaći kolači, nabrojala je zamjenica oprtaljskog načelnika Roberta Kalčić Savatović koja je sa svojim sumještankama i sama zavrnula rukave i pokazala da se odlično snalazi u kuhinji.

Namjera je bila privući posjetitelje kako bi degustirali hranu na bazi tartufa, obišli i susjedni sajam Zigante tartufa i proveli jesenji vikend u Livadama na otvorenom. Kroz Livade je prošlo i puno biciklista s obzirom je u blizini biciklistička staza Parenzane.

Staro jelo na moderan način

Među gastro delicijama svakako se izdvajala nedeva.

- Tradicionalna je to hrana našeg kraja. Kuha se u juhi i poslužuje uz kuhano meso. U Livadama i okolnim selima nedjeljni ručak dan danas ne prođe bez nedeve. Priprema se od domaćeg ribanog kruha, jaja, ulja i parmezana, oblikuje u štrucu, a mi smo je pripremili uz dodatak tartufa tako da smo jedno tradicionalno jelo spremili na jedan moderan način s tartufima, pojasnila je Kalčić Savatović.

Za najmlađe je organizirana animacija i radionica izrade tjestenine. Za zabavu je tijekom jesenjeg gastro vikenda bio zadužen Tuber kvintet, a u nedjelju popodne organiziran je nastup ženske vokalne skupine Romansa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter