"Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača"

Sutra u svim većim gradovima u Istri preventivne aktivnosti za veću sigurnost motociklista u prometu. Donosimo detalje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Povodom obilježavanja 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, pokrenulo je javnu kampanju "Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača".

S tim u svezi, Policijska uprava istarska će u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave, stanicama za tehnički pregled, nadležnim autoklubovima, pripadnicima udruga motociklista i predstavnicima Crvenog križa u svim većim gradovima diljem Istre provoditi preventivne aktivnosti usmjerene na edukaciju motociklista, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizaciju javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Centralna aktivnost održati će se u ponedjeljak 21. listopada od 10.30 sati do 12.30 sati u Puli na Trgu Portarata gdje će policijski službenici u suradnji sa udrugama motociklista i Crvenim križem organizirati info punkt, dok će se slične aktivnosti u Pazinu provoditi od 9 do 11 sati na Trgu Slobode i Rovinju od 11 do 13 sati gdje će policijski službenici organizirati info punk u ulici Braće Božić, na kojem će biti prisutni i prometni redari grada Rovinja-Rovigno i voditelj Stanice Tehničkog pregleda Rovinj. U Labinu će policijski službenici obići Stanicu za tehnički pregled Labin gdje će sa prisutnim građanima razgovarati o stanju sigurnosti u prometu. Umaška policija će pak na području Umaga i Novigrada 21. listopada tijekom jutra pojačano provoditi preventivne aktivnosti u nadzoru prometa. 

Unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Zato je u sklopu kampanje definirano 12 pravila za vozače svih kotača koji podsjećaju i motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja. Koja su pravila istaknuli voditelj Aleksandar Stanković, glazbenik Sandi Cenov, višestruki prvak u moto sportu Loris Majcan, kreatorica sadržaja Sara Valentić, članovi moto kluba Veterani Croatia, ali i policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije pogledajte u EDUKATIVNOM VIDEU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter