TERAN WINE & WALK

Motovun u znaku vinske šetnje: Manifestacija privukla više od 400 ljubitelja vrhunskih vina

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto COI 2024.)

(Foto COI 2024.)


Ogrnut u jesensko ruho, Motovun je po treći put bio domaćin jedne od najatraktivnijih vinskih manifestacija u regiji - Terana Wine & Walka. U vinskoj šetnji sudjelovalo je više od 400 ljubitelja vrhunskih vina. Eno-gastro entuzijasti imali su jedinstvenu priliku kušati najbolje primjerke terana i drugih sorti poput malvazije, muškata i cabernet sauvignona nagrađivanih lokalnih vinara koji su u protekle četiri godine osvojila čak 67 medalja na prestižnom vinskom natjecanju Decanter.

(Foto COI 2024.)(Foto COI 2024.)

Nezaobilazna postaja

U Turističkoj zajednici Općine Motovun vrlo su ponosni što je Teran Wine & Walk još jednom opravdao očekivanja i ponovo privukao veliki broj domaćih i stranih posjetitelja. Motovun i njegova okolica, kazao je direktor TZ Motovun David Matković, idealan su ambijent za ovakva događanja, gdje se vrhunska vina i lokalna kuhinja savršeno nadopunjuju s prekrasnim krajolikom.

- Posebno raduje što su lokalni vinari, čija su vina osvojila brojne međunarodne nagrade, imali priliku još jednom predstaviti svoje proizvode široj publici. Siguran sam da će Teran Wine & Walk i u budućnosti ostati nezaobilazna postaja za sve ljubitelje vina, dobre hrane i prirode, izjavio je Matković.

Vinska ruta startala je u podnožju Motovuna kod Winery & Design Hotela Roxanich, a sudionici su ubrzo prošli kroz povijesni tunel Motovun, najduži tunel nekadašnje uskotračne pruge Parenzana. Prva wine & walk postaja bila je smještena uz prugu, gdje se, osim u predivnim pogledu na vinograde i dolinu rijeke Mirne, uživalo u ponudi Vina Novak - Malvaziji Istarskoj 2023 i Teranu 2020 te fritaji s crnim tartufima koju su pripremili Tartufi Istra i Udruga tartufara "Istra".

(Foto COI 2024.)(Foto COI 2024.)

Na drugoj postaji kod vinarije Fakin, jedne od najnagrađivanijih hrvatskih vinarija, degustirala se Malvazija Istarska 2022 i popularni Teranino dok se Konoba Fakin pobrinula da svi isprobaju tradicionalnu istarsku maneštru. Šetnja se nastavila do vrha Monte Šandrin, a ovdje su se još jednom prezentirala Vina Fakin s Teranom 2022 te Benvenuti vina s Teranom Livio Benvenuti 2020. Za kulinarski dio pobrinula se poznata lokalna Konoba Fakin koja je gostima servirala tjesteninu s junećim gulašom.

Vinski put je dalje vodio kroz prekrasne vinograde i maslinike do mjesta Rodeli gdje su Vina Fachin predstavila Teran Raspo Rosso 2023 i Muškat žuti Rodelli 2023., a Lovačka udruga "Fazan" Motovun razveselila je ukusnim burgerom od divljači. Uspon na brdo Šublenta vodio je do pete postaje gdje su domaćini bili Vina Bertoša s Malvazijom Istarskom 2023 i Valenta Family Wines s Teranom Terre di paradiso 2020, dok je Konoba "Pod voltom" oduševila kiselim kupusom sa suhim mesom.

Predzadnja stanica bila je rezervirana za vinariju Tomaz i OPG Milan Udovičić. Uz Malvaziju Istarsku Avangarde 2023 i Teran Barbarossa 2020 kušale su se istarske kobasice u škartocu. Sam kraj ove vinske šetnje vodio je natrag do vinarije Roxanich. Ovdje su sudionici uživali u savršenom spoju Malvazije Istarske Montona 2018, Terana 2009 i jesenskih muffina koji su upotpunili doživljaj.

Ovogodišnje izdanje Teran Wine & Walk manifestacije obilježila je pozitivna energija, a savršen spoj vrhunskih vina, lokalnih delicija i prekrasnog istarskog krajolika stvorio je nezaboravan doživljaj za sve sudionike koji su se nastavili zabavljati uz ritmove DJ-a do kasno u noć.

(Foto COI 2024.)(Foto COI 2024.)

Dio ponude

Uspješne vinske manifestacije dio su ponude Klastera sjeverozapadne Istre - udruženja Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts. Svake godine privlače veliki broj domaćih i inozemnih posjetitelja koji žele upoznati ponudu vrhunskih i nagrađivanih lokalnih vinara, ujedno uživajući u prirodi i rekreaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter