LIONS KLUB POREČ

Humanitarno-prodajna izložba: Djela Ivana Krajine za pomoć potrebitima

| Autor: Glas Istre
(Foto: Lions klub Hrvatska)

(Foto: Lions klub Hrvatska)


Lions Cluba Poreč organizira humanitarno-prodajnu izložbu radova istaknutog porečkog umjetnika Ivana Krajine. Izložba će se održati u galerijskom prostoru umjetnika na adresi Jasenova 6 u porečkom naselju Kukci i to u periodu od 17. do 30. listopada ove godine.

Otvaranje će se održati u četvrtak 17. listopada u 18 sati.

Umjetnik dosljedan sebi

Na prodaji će biti izložena djela iz umjetnikovog opusa različitih likovnih tehnika, od akvarela, ulja i gvaša na platnu, keramike te mozaika koji su umjetnikova specijalnost i po kojima je Ivan Krajina prepoznat i cijenjen.

Ovom će prodajnom izložbom Lions Club Poreč dio sredstava namijeniti za donaciju u humanitarne svrhe. Sredstva će se dodjeliti pojedincima u potrebi i udrugama koje brinu o osobama s invaliditetom.

(Snimio Vladimir Bugarin)Ivan Krajina (Snimio Vladimir Bugarin)

Na otvaranju izložbe o stvaralaštvu autora govorit će profesorica Gordana Restović. Obilazak izložbe nakon otvaranja može se dogovoriti na telefon 099/441-1779, rekao je predsjednik Lions kluba Poreč Slavoljub Katančević.

Inače, kažu poznavatelji, Ivan Krajina snažan je i cjelovit autor čiji je rukopis dosljedan i prepoznatljiv.

»Bez obzira u kojoj tehnici se izražava uvijek ostaje svoj i dosljedan osobnim izborima i umjetničkim vrijednostima. Ne radi ustupke i ne trudi se biti dopadljiv već odan svojim unutarnjim izvorima i nadahnuću. Sklon tamnijem i zagasitom koloritu dodatno daje ozbiljnost svojim radovima i svakom formom koju odabere vješto barata ne libeći se izraziti u grafici, crtežu, keramici i bilo kojoj drugoj tehnici ali uvijek vjeran svojim vrijednostima«, kažu o autoru.

Mozaik kao tehnika uz koju ga se možda najviše veže, zahtijevan po svojoj izvedbi, u sebi krije njegovu skrivenu nježnost. Autor tako u svakom svom radu gotovo tajanstveno ostavlja mali »procijep« gdje dozvoljava gledatelju da otkrije neki drugi svijet, da sve preispituje.

Više slikarskih škola

- Ta nevidljiva igra između autora i gledatelja, to prepoznavanje obilja emocija koje svaki njegov rad nosi u sebi, stvorilo je istinski krug njegovih poklonika, ljubitelja prave umjetnosti. Autor je dobitnik brojnih priznanja i iza sebe ima bogato likovno stvaralaštvo te su riječi hvala suvišne, no to je čovjek koji inspirira i čiji rad nadahnjuje. Njegovo smještanje kao autora u mikroklimu grada je pogrešno, on ga je samo obogatio dok su njegove vrijednosti kao umjetnika zasigurno svjetskih razmjera, kaže prof. Gordana Restović.

Inače, Ivan Krajina rođen je u Tomislavgradu 1939. godine, a živi i radi u Poreču. Pored formalnog likovnog školovanja prošao je više slikarskih škola od kojih je najznačajnija ona Alberta Mohna, u kojoj uči slikati u tehnici emajla. Po dolasku u Poreč, u grad mozaika, biva nadahnut sveprisutnim mozaikom iz rimskog doba. S umijećem izraza u toj drevnoj tehnici upoznaju ga profesori u Spilinbergu i Ravenni. S tehnikom keramike koja je još jedna dimenzija njegovog likovnog izražavanja, upoznaje ga njegova supruga Melanija, vrsna keramičarka. U svom likovnom opusu osim mozaika i keramike bavi se slikarstvom, akvarelom, grafikom, likovnom pedagogijom, te ilustracijom knjiga. Sudjelovao na više skupnih i autorskih izložbi. Član je i međunarodnih udruženja likovnih umjetnika, kao i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreba i Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter