OPĆINSKO VIJEĆE SVETE NEDELJE

Laureati Agata Miletić Lupetin te obrti Romana i Roplast


Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


 Vijećnici Općine Sveta Nedjelja, na sjednici održanoj u ponedjeljak navečer, odlučili su tko će biti dobitnici ovogodišnjih javnih priznanja općine koje se dodjeljuju u povodu »Šesnajs otobra« općinskog blagdana. Priznanja kojima se općina odužuje sugrađanima za njihov doprinos zajednici biti će dodijeljena na svečanoj sjednici Vijeća 16. listopada.

Obrazloženje nagrada

Priznanje će tako dobiti mlada atletičarka AK Albona Agata Miletić Lupetin iz Nedešćine i to za dostignuća i osobite rezultate iz područja sporta. Kako je istaknuto, Agata Miletić Lupetin atletikom se bavi od početka osnovne škole, voli ju i trenira većinu svog života i državna je prvakinja na sto metara u konkurenciji mlađih kadetkinja i mlađih juniorki, druga je u konkurenciji juniorki i treća kod seniorki.

Priznanja će dobiti i dva obrta. Obrt za trgovinu i usluge »Romana«, vlasnika Davora Černjula iz Kraj Drage, i to za dugogodišnji rad, dostignuća i razvoj obrtništva na području općine. U proteklih trideset godina djelovanja obiteljski obrt prerastao je u respektabilni poslovni subjekt s velikim brojem poslovnih partnera i suradnika koji cijene njihovu poslovnost i stručnost, navodi se u obrazloženju odluke.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Obrt za proizvodnju PVC i ALU stolarije Roplast, vlasnika Rolanda Runka iz Vrećari, drugi je nagrađeni obrt. Priznanje mu se dodijeljuje za dugogodišnji rad, dostignuća i osobite rezultate u području gospodarstva. Roplast je renomirana hrvatska tvrtka za izradu i ugradnju PVC i aluminijske stolarije koja je ove godine slavila 21 godinu uspješnog poslovanja i trideset godina obiteljske tradicije. Priča o obiteljskom poslovanju počinje 1994. godine u malom obiteljskom obrtu za proizvodnju aluminijske stolarije u vlasništvu obitelji Runko, a Roland Runko osnovao je 2003. godine Roplast. Nakon očeva odlaska u mirovinu 2011. godine preuzima očevu tvrtku i seli je u obnovljenu halu i prostore bivšeg Labinprogres TPS-a u industrijskoj zoni Dubrova.

Dvije zahvalnice

Na prijedlog općinske načelnice Irene Franković dvije zahvalnice dobiti će Meles Factory koji proizvodi craft pivo Labona i rukometaš Rudara Niko Franković.

U nastavku je Vijeće donijelo i Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju općine za ovu godinu na temelju kojeg će se moći dodijeliti bespovratna sredstva u pojedinačnom iznosu do tisuću eura po korisniku. Za tu je namjenu u općinsko proračunu osigurano 25 tisuća eura.

Cilj potpora je pomoć u razvoju ruralnog prostora kroz povećanje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, stvaranje povoljnijih uvjeta za bavljenje poljoprivredno proizvodnjom, povećanje kvalitete i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, bolje iskorištavanje resursa, edukacija stanovništva te povećanje zaposlenosti kroz razvoj poljoprivrede sa svrhom zadržavanja stanovništva na ruralnom području. Sredstva će se moći dobiti za nabavu poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, pčelarsku proizvodnju, izradu projektne dokumentacije, potpore za izgradnju, opremanje i rekonstrukciju gospodarskih objekata, plastenike i staklenike, nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje. Na javnoj raspravi usvojen je i prijedlog vinara Valtera Licula da se novac može dobiti i za nabavu loznih cjepova i sadnica trajnih nasada vinograda, maslinika i voćnjaka.

Tijekom aktualnog sata nezavisni vijećnik Miljenko Vidić govorio je o problemu s odlaganjem guma koje ne žele preuzeti ni Metis ni Komunalno poduzeće »1. maj«, a ima ih dvadesetak ispred kuće. »Zar ćemo ih opet bacati po livadama i šumama ili da ih spalim pa da nebo bude crno«, pitao je Vidić. Načelnica Irene Franković poručila mu je da ne spaljuje gume jer će na skupštini labinskog Komunalnog poduzeća »1. maja« pitati što s tim. Vidić je ukazao i na ruševnu kuću u naselju Šoteti koja stoji uz sam rub ceste, a Frankovć je rekla da će kontaktirati vlasnike jer je to nezgodna situacija ali i konstatirala da je ruševina na području općine sve manje.

Aktualni sat

Mladen Vlačić (Demokrati) predložio je da komunalni redar napravi đir po općini i utvrdi udarne rupe na cestama kako bi se one sanirale. Spomenuo je dio između skretanja za Ružiće i Cere gdje se dogodila prometna nezgoda kad je auto izletio s ceste i pretrpio štetu pa je mogao prijaviti Općinu za naknadu štete. Načelnica je odgovorila da se svake godine održavaju one najfrekventnije ceste pa će i ta cesta doći na red.

Njegov stranački kolega Robi Čalović ukazao je na problem kombija koji svojim parkiranje ometa prolazak školske djece u centru Sv. Nedelje, blizu zgrade Općine, što se ponovilo i tog dana ujutro, na što je Franković rekla da će upozoriti vozača. Vladimir Kalčić, također iz Demokrata primijetio je da se nekim ljudima iz čista mira mijenjaju adrese, iako se nigdje nisu preselili, te upitao o čemu je riječ.

Načelnica Franković rekla je da joj je poznat problem te da će uputiti službeni dopis katastru, jer se događaju teškoće s dostavom pošte, naročito sada, kad se djelatnici pošte mijenjaju i više nema starih poštara koji su skoro svih ponaosob poznavali. Valtera Golju (IDS) također je zanimala problematika cesta, posebice kada će se sanirati ulegnuća kod Mali i Veli Golji, kao i ona kod Županići, a Franković je najavila da će se to sanirati jer je već dogovoreno sa ŽUC-om i Istarskim cestama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter