općina svetvinčenat

Magarica Rožina šampionka je ovogodišnje Smotre istarskega tovara

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Andi Bančić)

(Snimio Andi Bančić)


Magarica Rožina vlasnika Luke Lupetine šampionsko je grlo Smotre istarskog tovara održane u Juršićima u općini Svetvinčenat. Naime, tu je u nedjelju, u organizaciji "Udruge uzgajivača istarskog magarca", organizirana 19. Županijska i 15. Državna smotra istarskog tovara.

(Snimio Andi Bančić)(Snimio Andi Bančić)

(Snimio Andi Bančić)(Snimio Andi Bančić)

Izložba grla

Smotra je otvorena izložbom grla, a potom je uslijedilo i predstavljanje projekta "Istarski tovar – jučer, danas, sutra" o kojoj je više rekao Ante Ivanković, nacionalni koordinator za očuvanje animalnih genetskih resursa Hrvatske i publikacije "Matična knjiga istarskog magarca" Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koje je predstavio Nidal Korabi. Tijekom smotre, ocjenjivački odbor dodijelio je nagrade u idućim kategorijama: magarac Beni vlasnika Gordana Galanta pobjednik je u kategoriji starih magaraca, dok je Luna Igora Hrelje najbolja stara magarica.

Kod mladih magaraca grlo Vany vlasnika Antonia Radina odnijelo je pobjedu, a kod mladih magarica pobjednica je Suzi vlasnika Petra Benčića. Andrea Gašparini vlasnik je najbolje kolekcije muških podmladaka sa grlom Pako. Gordan Galant s tovaricom Mikom odnio je pobjedu u kategoriji ženskog podmlatka, a aposlutna pobjednica i šampionka ovogodišnjeg izdanja smotre magarica je Rožina u vlasništvu Luke Lupetine.

(Snimio Andi Bančić)(Snimio Andi Bančić)

(Snimio Andi Bančić)(Snimio Andi Bančić)

Trka na tovarima

Najatraktivniji dio i ovogodišnje smotre bila je trka na tovarima. U dječjoj trci najbrži je bio Grgo Orlić, a u kategoriji odraslih Gordan Galant. Posebna nagrada ide i najmlađim jahačima Neu i Filipu Kuftiću. Mnogobrojna zainteresirana publika mogla je puno toga vidjeti i naučiti o ovom simbolu istarskog identiteta, a sve je pratila i odgovarajuća gastronomska ponuda, dok su za dobro raspoloženje bili zaduženi KUD Savičenta i Veseli Roverci.

(Snimio Andi Bančić)(Snimio Andi Bančić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter