Dašak tradicije i starih običaja donijelo je natjecanje u spremanju istarske supe na porečki Advent gdje je u premijernom izdanju nastupilo šest ekipa. Uz dvije gradske ekipe Poreč 1 i Poreč 2, tu su bili još domaći predstavnici Konoba Toma, Štriga i Tri bukalete, dok su iz Žminja došli Čuvari istrijanskih užanci. Pomalo očekivano upravo je gostujući tim Žminjaca, u sastavu Zdenka Jakus i Mirando Mužini koji su već bili višestruki osvajači sličnih manifestacija, odnio pobjedu i cijeli pršut kao nagradu.
-Svake pohvale Gradu Poreču na organizaciji natjecanja i što je svoje građane počastio tradicionalnom istarskom supom u ovo blagdansko vrijeme. Možda bi ubuduće bilo bolje manifestaciju prirediti u večernjem terminu da što više ljudi osjeti te naše stare istrijanske užance. Mnogi stranci i naši ljudi van Istre na spomen supe očekuju nekakvu juhu, tako da su ovakva događanja prilika da ih upoznamo sa našim starim običajima. Inače prije korone supa se konzumirala iz jedne bukalete koja je kružila među ljudima, dok je danas praksa da svak ima svoju malu bukaleticu, rekao je Mirando dok je njegova ekipna partnerica Zdenka rekla nekoliko riječi o načinu pripreme pobjedničke istarske supe.
-Danas smo radili supu na tradicionalan način želeći prezentirati ljudima kakva je supa bila nekada. Što se tiče recepta koristimo standardne sastojke domaći kruh, vino teran, šećer, papar, maslinovo ulje, međutim ne postoji univerzalna formula već supu treba prvo probati i onda po guštu dodavati sastojke. Najbitnije je imati osjećaj za dobar okus koji će se svidjeti većini, objasnila je Zdenka tajnu dobre supe dodavši na kraju u supu obično stavi i malo pepela sa ognjišta gdje se peče domaći kruh kao glavni dio recepture.
Samo natjecanje trajalo je sat vremena, a propozicije su nalagale da u tom periodu posjetitelji uzmu svoju bukaletu i degustiraju supe svih sudionika nakon čega su trebali na papir upisati ime ekipe čija supa im se najviše svidjela. Svim sudionicima ocjenjivačke publike uz besplatnu degustaciju na poklon je ostala i mala bukaleta kao suvenir Adventa Poreč.
Krajnji rezultat je na kraju drugo mjesto dodijelio ekipi Poreča 1 koju su činili gradonačelnik Loris Peršurić i njegovi zamjenici Ugo Musizza i Elio Štifanić kojima je pripao kolut sira, dok su treće mjesto i "supa-box", set za pripremu supe, osvojile Virna i Nina, simpatične Porečanke nazvane Tri bukalete.
Istarska supa, pravi je simbol istarske gastronomije, popularno etiketirana kao "hrana za dušu i tilo", neizostavan je dio lokalne kulinarske tradicije i savršena poslastica i okrepa za hladne zimske dane.
-Svake godine nadograđujemo adventska događanja tako da smo se ovaj put odlučili za natjecanje u spremanju istarske supe. Htjeli smo malo oživjeti sjećanje na to staro tradicionalno jelo koje je našim starima, modernim rječnikom rečeno, bilo svojevrsna energetska pločica nakon teškog rada u kampanji. Sudeći po atmosferi mislim da su ljudi sa zadovoljstvom prihvatili novu blagdansku zabavu, rekao je gradonačelnik Peršurić.
Pomoć domaćinima u organizaciji natjecanja pružili su članovi Udruge Agrorovinj iz Rovinja koji imaju višegodišnje iskustvo u priređivanju slične manifestacije.
-Mi već 11 godina održavamo Festival istarske supe u Rovinjskom Selu za feštu sv. Antona koja se održava 17. siječnja, dok u rujnu imalo i ljetnu inačicu kojoj domaćin bude grad Rovinj. Kao dio istarske tradicije, kulture i gastronomije, istarska supa je ukorijenjena na našim prostorima, a mi kao udruga dodatno radimo na njenoj promociji i nastojimo da je što više ima u ugostiteljstvu kao dijelu domaće autohtone ponude, rekao je Kristijan Damjanić predsjednik Udruge Agrorovinj.