Predstavljen primjer Istarske zdrave županije

Zdravi grad Poreč sudjelovao na poslovnim sastancima u Zadru s ciljem unaprjeđenja kvalitete života

| Autor: Glas Istre
(Foto: Zdravi grad Poreč)

(Foto: Zdravi grad Poreč)


Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG) nastavlja praksu jesenskih poslovnih sastanaka na kojima se uvijek raspravljaju važne teme u cilju unaprjeđenja zdravlja i kvaliteta života na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ovogodišnji 29. jesenski poslovni sastanak HMZG održan je od 2. do 4. 10. u Zadru, a domaćini su bili zdravi Grad Zadar i Zadarska zdrava županija.

Zdravi gradovi i zdrave županije, koji posebno vrednuju zdravlje i zaštitu zdravlja, ove su godine na jesenskom sastanku raspravljali o izazovnoj temi dostupnosti zdravstvene zaštite s predstavnicima resornih ministarstava te timovima gradova i županija. Tema je bila „ Zdravlje i socijalno blagostanje – Dostupnost zdravstvene zaštite“. Raspravljalo se o izazovima i teškoćama, nedostatku zdravstvenih radnika, uvjetima rada u sustavima , a posebice zdravstva te o primjerima najbolje prakse za zadržavanje i privlačenje zdravstvenih kadrova. Predstavljen je primjer Istarske zdrave županije koja realizira niz poticaja za privlačenje i zadržavanje zdravstvenih kadrova u zdravstvene i socijalne ustanove (bonus dobrodošlice, bonus vjernosti, financiranje stanova, deficitarne stipendije i dr.).

(Foto: Zdravi grad Poreč)(Foto: Zdravi grad Poreč)

(Foto: Zdravi grad Poreč)(Foto: Zdravi grad Poreč)

Izlaganje je održala pročelnica dr. Gordana Antić. Predstavljeni su i primjeri gradova pa tako Zdravog grada Poreč koji sufinancira tkz. nadstandarde zaštite za građane kao hitne medicinske pomoći, kadrovske stanove za liječnike, medicinske sestre i druge stručnjake, također raspisuje deficitarne stipendije i drugo. Predstavljen je i projekt Istarske županije kojeg je nositelj Zdravi grad Poreč kao prvi pilot u RH kojim se osnažuju najizloženiji kadrovi u zdravstvu (HMP, sanitet…) i tako štiti njihovo mentalno zdravlje. Izlaganje je održala psihologinja Zdravog grada Poreč, Tina Benčić, ujedno i jedna od voditeljica ovog programa.

Na sastanku se govorilo o vrlo važnim temama kao što su strateško planiranje u zdravstvu, vrednovanje i planiranje specijalizacija iz obiteljske medicine kao primarnog stupa zdravstvene zaštite stanovništva, strateško planiranje i drugih deficitarnih grana, raspravljalo se o fluktuaciji liječnika na HMP, potrebi da se dogode sustavne organizacijske promjene za veće zadovoljstvo u radu zdravstvenog kadra te za veću dostupnost zdravstvenih usluga u sustavu.

(Foto: Zdravi grad Poreč)(Foto: Zdravi grad Poreč)

Jednoglasno je zaključeno da ono što lokalne zajednice godinama financiraju na svom području te nazivaju nadstandardima zdravstvene zaštite, zapravo trebaju biti standardi zaštite u sustavima RH (zdravstva, socijale…i dr.) kako bi se sredstva lokalnih zajednica istinski usmjerila visokim nadstandardima lokalne zaštite, a ne uređivanju sustava nedostataka u sustavu zdravstva.

S tim u vezi su kreirani zaključci okupljenog multidisciplinarnog tima stručnjaka sa održanog sastanka, a koji će zaključci biti upućeni resornim ministarstvima zdravstva i socijale kao poticaj za nužne sustavne promjene koje mogu unaprijediti dostupnost zdravstvene zaštite za sve stanovnike te poticati zadržavanje zdravstvenih kadrova u sustavu zdravstva RH.

(Foto: Zdravi grad Poreč)(Foto: Zdravi grad Poreč)

(Foto: Zdravi grad Poreč)(Foto: Zdravi grad Poreč)

Na sastanku se još jednom pokazala i dokazala prednost direktnih susreta na kojima stručnjaci mogu debatirati, povezivati se, razmijeniti iskustva te ostvariti trajne međusobne kontakte na lokalitetima te sa stručnjacima u ministarstvima jer isti doprinose boljim uvidima te uspješnijem planiranju i odgovorima na izazove za zdravlje u 21. stoljeću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter