JESENSKI MARATONAC

Počelo jubilarno izdanje Dana Zigante tartufa: Zvijezda sajma, istarski bijeli tartuf, mjeri se na grame poput zlata

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Ekstra klasa istarskog bjelog zlata (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ekstra klasa istarskog bjelog zlata (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dani Zigante tartufa, jesenski sajam maratonac koji se u jubilarnom petnaestom izdanju proteže na pet vikenda, otvorio je svoja vrata. Sezona je istarskog bijelog tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu, pa je najduža hrvatska i regionalna izložba tartufa pretvorila Livade, malo mjesto tartufara uz rub Motovunske šume, u pravi centar svijeta tartufa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Antonella Zigante, kćerka Guinnessovog rekordera Giancarla Zigantea (Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Veselo i veliko društvo iz Dalmacije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tuber magnatum Pico

Eno gastronomija je motiv dolaska u destinaciju, a kada je na središnjem mjestu bijeli tartuf, Tuber magnatum Pico, razlog za posjetu zoni tartufa može biti samo veći. Prvi sajamski vikend pokazao je da je tartuf pravi mamac za posjetitelje.

- Na otvorenju sajma imali smo grupu iz Tajvana, dosta je individualnih gostiju iz Barcelone, stižu nam iz Njemačke, Austrije, puno je Talijana ove godine, a još više Slovenaca. Sajam je uvijek privlačio goste iz cijelog svijeta, možda manje naših, čak i iz Europe, a ove se godine to promijenilo. Iako, treba reći da se vraćaju naši tradicionalni gosti iz Južne Koreje i to u velikom broju, kazala je Tanja Zigante, zadužena za marketinški dio i organizaciju sajma tartufa.

Sezona bijelog tartufa zbog vremenskih je prilika nešto kasnije krenula, no prvog dana sajma moglo se vidjeti nekoliko zavidnih primjeraka podzemne gljive. Tartufi se mjere na grame poput zlata, s time da ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene. Treća klasa bijelog tartufa prodavala se po maloprodajnoj cijeni od 2.000 eura po kilogramu, druga klasa za 3.500 i prva klasa za 4.500 eura, a ekstra klasa po 5.000 eura.

U tu klasu spadao je i najveći tartuf izložen prvog dana sajma, težak nešto više od 300 grama, prenijela je Antonella Zigante, kćerka Guinnessovog rekordera Giancarla Zigantea. Prije 25 godina Giancarlo je pronašao najveći tartuf na svijetu, težak 1,31 kilograma, a ostalo je povijest. Pripisuju mu i neslužbenu titulu organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Na štandu Lakovića iz Vižinade izloženo je maslinovo ulje (Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Od vina do terana i maslinovih ulja (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tijekom pet sajamskih vikenda, od 5. listopada do 3. studenog, moći će se pogledati izložba bijelih i crnih svježih tartufa te degustirati različite proizvode na bazi tartufa. Posebnost jubilarnog izdanja je sir s tartufima odležan godinu dana, kojeg proizvode Zigante tartufi u suradnji s tvrtkom Tradicijski sirevi. Redovi su na otvaranju sajma bili i na gourmet punktu gdje su se nudili ravioli punjeni sirom sa svježim crnim tartufima, domaći fuži sa svježim bijelim tartufima, jaja sa svježim crnim tartufima, gourmet burger s crnim tartufima...

Pod velikim sajamskim šatorom predstavilo se i više od trideset izlagača autohtonih proizvoda, vina, domaćih žestica, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, sira, meda te ostalih istarskih proizvoda, kao i gostujući izlagači iz drugih hrvatskih regija. Među sajamskim veteranima, najstarija je aktivna istarska poduzetnica, 76-godišnja Lina Vežnaver iz omanjeg zaseoka Škofi, koja je tradiciju izrade domaće tjestenine pretvorila u brend Tjestenina Lina. Uvjerena je da je tajna njene vitalnosti u radu i u domaćoj hrani koju obitelj Vežnaver sama proizvodi.

- Posla imam puno, "preko glave", snabdijevam devet restorana i jedan catering, na zapadnoj obali Istre i susjednoj Sloveniji, povjerila je Lina koja se može pohvaliti širokom paletom domaće ručno rađene tjestenine.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Lina Vežnaver (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ferrari i Maserati vozila

Na štandu obitelji Dešković iz Grožnjana, Marko Hrvatin predstavio je obiteljsku vinariju, a gostima je uz delicije od tartufa sugerirao degustirati svježu malvaziju. Lakovići iz Vižinade prezentirali su četiri vrste maslinovog ulja iz prošlogodišnje berbe. Na pitanje što očekuju od ovogodišnje sezone i jesu li već krenuli u berbu maslina, Nevija Laković kazala je da će s obzirom je veliko blato, pričekati s berbom do ovog vikenda.

- Iako smo bili malo skeptični zbog suše, sada je došla kiša u pravo vrijeme i popravila stanje, tako da očekujemo dobar urod, ne kao prošle godine, malo manji, ali mislim da će ulje biti kvalitetno, ocijenila je Laković.

Sadržajan program Dana Zigante tartufa obuhvaća i show cooking program, odlazak turističkim vlakićem u središte Motovunske šume na uzbudljivo pokazno traženje tartufa, a prvog sajamskog dana prava su atrakcija bila Ferrari i Maserati vozila. Razgledalo ih je i veliko i veselo društvo iz Dalmacije. Neki od njih su prvi puta na sajmu, drugi se iz godine u godinu vraćaju, a svi odreda oduševljeni su Livadama, sajmom, a posebno - tartufima!

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter